Svijet
0

Konsenzus između Kine i Francuske o smirivanju tenzija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina i Francuska postigle su, tokom posjete diplomatskog savjetnika francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja Pekingu, "konsenzus u pet tačaka" u cilju smirivanja bilateralnih odnosa, objavilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Ovaj konsenzus postignut je u subotu u razgovorima između Jean-Davida Levittea i Daia Bingguoa, glavnog kineskog diplomatskog savjetnika, a sadrži pet tačaka, navodi se u saopćenju ministarstva.

U prvoj tački, obije zemlje izražavaju volju da očuvaju "strateške odnose partnerstva".

"U trenutku ključne faze bilateralnih odnosa, svaka strana treba da nastoji da otkloni prepreke, ojača komunikacije i promovira zdrav razvoj kinesko-francuskih odnosa, bez sukoba", navodi se u tekstu.

U drugoj tački, Francuska je ponovila da ne priznaje nezavisnost Tibeta i Tajvana, naglašavajući da su "Olimpijske igre veliki sportski i mirovni događaj za sve narode svijeta te da se one ne smiju politizirati".

"Francuska se nada i podržava uspješne Olimpijske igre", navodi se dalje u tekstu.

U četvrtoj tački, Francuska naglašava sve značajniju ulogu Kine u rješavanju značajnih međunarodnih pitanja. Na kraju, obje zemlje naglašavaju volju da promoviraju odnose između Kine i Evropske unije tokom narednog samita EU-Kina, koji se organizira u Pekingu u drugom polugodištu ove godine.

Incidenti između Pekinga i Pariza izbili su početkom aprila u Parizu u trenutku prolaza olimpijskog plamena i stava Francuske prema tibetanskojh krizi, što je izazvalo zahlađenje odnosa između Kine i Francuske.