Svijet
0

Kongresmen SAD-a: Nema dokaza da je Trumpov tim bio u dosluhu s Rusijom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjedavajući američkog kongresnog Komiteta za obavještajna pitanja Devin Nunes izjavio je da prema njegovim informacijama nema dokaza da je predizborni tim predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa bio u dosluhu s Rusijom uoči američkih predsjedničkih izbora prošle godine.

"Na osnovu svega što sam do sada vidio, nema dokaza o tajnim dogovorima", rekao je član Predstavničkog doma SAD u emisiji Fox Newsa.

Devin Nunes je ovaj komentar iznio dan uoči predviđenog pojavljivanja direktora FBI-a Jamesa Comeya pred njegovim komitetom gdje će se suočiti s pitanjima poslanika u vezi s potencijalnim vezama Trumpa s Rusijom i optužbama za prisluškivanje koje je Trump uputio svom prethodniku Baracku Obami.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Jeanom-Marcom Ayraultom izjavio da Kijev treba staviti tačku na pokušaje da primora Donbass da se preda, a francuski ministar je potvrdio da se Pariz zalaže za prekid blokade Donbassa.

"Lavrov je ponovo istakao da se trajno primirje ne može postići bez političkih koraka koji to podržavaju. Ukrajinske vlasti trebaju staviti tačku na pokušaje da potpunom blokadom primoraju region da se preda", navedeno je u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Rusije.