SAD
0

Kongres treba "pritisnuti" Kinu da ojača juan

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki Kongres bi trebalo da donese zakon kojim bi izvršio pritisak na Kinu da podigne vrijednost nacionalne valute, juana, i objelodani gdje je kineski Nacionalni investicijski fond, vrijedan 200 milijardi dolara, investirao u SAD-u, ocijenila je Komisija za američko-kineske ekonomske odnose.

"Zahvaljujući manipulacijama vlastitom valutom i kontroli kapitala koji Kina plasira, Narodna banka Kine sada posjeduje najveće rezerve strane valute u svijetu - vrijedne blizu dva biliona (hiljade milijardi) dolara", izjavio je predsjedavajući američke Komisije Larry Wortzel, predstavljajući u četvrtak navečer godišnji izvještaj komisije.

"Umjesto da taj novac koristi za dobrobit svojih građana - za podizanje penzija i izgradnju bolnica i škola, naprimjer - Kina ga koristi da postigne politički i ekonomski uticaj na druge zemlje", rekao je Wortzel, a prenio Reuters.

Komisija također predlaže Kongresu da naloži State Departmentu i Pentagonu da ispitaju "pokušaje Kine da reinterpretira međunarodne zakone", optužujući "pojedine kineske naučnike da propagiraju stav po kojem bi teritorijalna suverenost Kine trebalo da se prostire i na svemir, a ne samo na atmosferski zračni prostor, kakva je ustaljena praksa".

Kongres je ustanovio Komisiju 2000. godine sa zadatkom da rasvijetli probleme u američko-kineskim odnosima. Njene preporuke objavljene su pred ulazak u Bijelu kuću novoga američkog predsjednika Baracka Obame, koji je, kako ističe Reuters, obećao da će povećati pritisak na Peking da se pridržava međunarodnih trgovinskih pravila.

Američki proizvođači žale se da je kineska valuta potcijenjena za najmanje 40 posto, čime je kineska roba utoliko pristupačnija za kupce, podsjeća Reuters.

Vrijednost juana je skočila više od 18,5 posto u odnosu na dolar od jula 2005. godine kada je počeo uspon kineske valute, ali Amerikanci smatraju da je to nedovoljno.

Aprecijacija kursa kineske valute je usporila u posljednje vrijeme, a "postoje indicije da je to posljedica bojazni kineske vlade da će jak juan štetiti kineskom izvozu", navodi se u izvještaju.