|

Kongres SAD odobrio 70 milijardi dolara za rat u Iraku

Kongres SAD odobrio 70 milijardi dolara za rat u Iraku
0
F
FENA
30.9.2006. u 13:12
0
komentara
0

dijeljenja
Kongres SAD odobrio 70 milijardi dolara za rat u Iraku
Američki Senat u petak je jednoglasno odobrio dodatnih 70 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Afganistanu, kao dio rekordnog vojnog proračuna od 448 miljardi dolara.
Do jednoglasne odluke došlo je usprkos dubokoj stranačkoj podijeljenosti oko smjera u kojem se razvija rat u Iraku, koji SAD košta osam milijardi dolara mjesečno. Iduća infuzija novca za Irak planira se idućeg proljeća.

Predsjednik Bush najavio je u Bijeloj kući da će potpisati prijedlog zakona te zahvalio Kongresu za "prihvaćanje zakona koji će osigurati našim muškarcima i ženama u vojnim odorama sredstva nužna da zaštite našu zemlju i pobjede u ratu protiv terorizma".

Kompromis postignut između Kongresa i Senata predviđa 378 milijardi dolara za osnovne programe Pentagona, što je nešto manje od onoga što je Bush tražio, dok je za Irak i Afganistan odobreno 70 od traženih 110.

Od terorističkih napada 11. rujna 2001. do danas Kongres je odobrio 507 milijardi dolara za Irak, Afganistan i jačanje mjera sigurnosti u prekomorskim bazama. Rat u Iraku do sada je koštao 379 milijardi dolara a intervencija u Afganistanu 97 milijardi, prema kongresnoj arhivi.

Rat u Iraku sve je nepopularniji među Amerikancima, pa tako 61 posto njih smatra da SAD stoje loše u Iraku a 39 posto dobro, što je značajan porast od siječnja kada je broj nezadovoljnih tek prelazio polovicu (53 posto).

Čak 68 ispitanih smatra kako je rat u Iraku važno pitanje predstojećih parlamentarnih izbora 7. studenoga, pokazala je nova anketa CNN-a.

Dok Demokrati nastoje držati rat u Iraku u središtu predizborne kampanje, kapitalizirajući na nezadovoljstvu birača, Republikanci ih nastoje fokusirati na rat protiv terorizma i prijetnju sigurnosti, ponavljajući kako je središnje izborno pitanje "koja im stranka jamči sigurnost".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.