Svijet
0

Kongres SAD-a izglasao finansiranje rata u Iraku

Sarajevo-x.com
George W. Bush; Foto: AFP
George W. Bush; Foto: AFP
Američki Senat i Predstavnički dom SAD-a jučer je izglasao finansiranje rata u Iraku, nakon što jedan dio demokrata pristao da se iz dokumenta uklone rokovi za povlačenje trupa. Odobrena su finansijska sredstva u iznosu od 96 milijardi dolara, javlja DPA.

Jučer je američki predsjednik George W. Bush utjecao na Kongres da usvoji takozvanu hitnu mjeru finansiranja rata u Iraku.

George W. Bush je ovog mjeseca stavio veto na raniju odluku o finansiranju koja je sadržavala jasne rokove za povlačenje i jasno pokazao da će odbaciti bilo kakav plan o povlačenju iz Iraka, što je argumentirao činjenicom da bi tim potezom oslabila iračka vladu što bi bio ultimativni poraz.

Demokratima je nedostajala dvotrećinska većina koja je bila neophodna da bi se poništio predsjednički veto u oba doma, gdje Bushovi republikanci i dalje imaju veliku manjinu usprkos svom porazu na izborima za Kongres iz novembra 2006. godine.

Senatori Hillary Rodham Clinton i Barack Obama, koji su kandidati demokratske partije za predsjedničku nominaciju, glasali su protiv mjere o finansiranju bez rokova, javlja DPA.