SAD
0

Kongres raspravlja o opasnostima od oružja masovnog uništavanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dok se nova američka administracija hvata ukoštac s krizama na Srednjem istoku i Južnoj Aziji, u Zastupničkom se domu Kongresa govorilo o opasnosti koja Americi i dalje prijeti od oružja za masovno uništavanje, pogotovo ako ono padne u ruke terorista.

Imenovanja Georgea Mitchella i Richarda Holbrookea za posebne američke izaslanike za Srednji istok odnosno Pakistan i Afganistan potcrtavaju još jednom važnost vanjske politike za administraciju Baracka Obame. U isto vrijeme, u Odboru Zastupničkog doma Kongresa za oružane snage govorilo se o opasnosti koje predstavlja oružje za masovno uništavanje. Članovi ovog odbora saslušali su tri stručnjaka iz posebne Komisije za sprečavanje širenja takvog oružja – bivše američke senatore Boba Grahama i Jima Talenta, te politologa s Univerziteta Harvard Grahama Allisona.

Ovo je tijelo nedavno upozorilo da će teroristi do 2013. godine vjerovatno upotrijebiti hemijsko, biološko ili radiološko oružje ako međunarodna zajednica ne poduzme oštrije mjere u sprečavanju njegova širenja. Kao najkritičnija tačka – na kojoj se križaju terorizam i prisutnost oružja za masovno uništavanje – određen je upravo Pakistan, skora domena Richarda Holbrookea, bivšeg američkog mirovnog izaslanika za Balkan. Pakistan je američki saveznik, no situacija u toj zemlji prilično je haotična te postoji mogućnost da upravo ona bude baza za neki budući napad na Sjedinjene Države.

Bob Graham je kao najopasniju opisao situaciju u pograničnim područjima uz Afganistan, te je dodao da Washington mora promijeniti svoju politiku prema Pakistanu: „Nova politika mora se koncentrirati na institucije u Pakistanu koje mogu stabilizirati to društvo i koje će ublažiti sadašnje neprijateljstvo prema Americi i Zapadu uopće.“

On smatra da nova američka administracija mora prestati s isključivom pomoći pakistanskoj vojsci – što je, kako kaže, do sada bio slučaj – te pomoći građanskom sektoru u toj zemlji.

Jim Talent se založio za jaču diplomatsku akciju te jačanje kulturnih i obrazovnih veza s pakistanskim društvom:

“Smatramo da će Pakistan biti značajan test za - kako je to nazvano - 'pametno korištenje naše moći'. Bez korištenja svih poluga u našem arsenalu – diplomacije, ekonomije, kulture – ne možemo uspjeti.“

Graham Allison kaže da administracija predsjednika Obame mora postupati vrlo delikatno, jer su u Pakistanu srditi zbog američkih vojnih napada s afganistanskog teritorija na uporišta islamističkih terorista u Pakistanu.

Američki su napadi bili problem za vladu Pakistana, no oni su bili potrebni, rekao je Graham Allison: „Alternativa našim napadima je dopustiti da se u tim područjima obnove kampovi al-Qaide te da njezino čelništvo tamo počne nesmetano djelovati. Upravo se to događalo u Afganistanu prije 11. septembra 2001. Moramo pokazati da smo naučili lekciju iz tog doba.“

Graham Allison je posebno istaknuo da nova administracija nasljeđuje rezultate neuspješne politike prethodne administracije kada su u pitanju nuklearni programi Irana i Sjeverne Koreje, prenio je Glas Amerike.

U pozadini ove problematike stoji činjenica da teroristi, ako žele, mogu nabaviti hemijsko i biološko oružje, rekao je bivši republikanski senator Jim Talent.

Njegov kolega, bivši demokratski senator Bob Graham, smatra da bi bilo najbolje sazvati međunarodnu konferenciju na kojoj bi se okupile zemlje koje raspolažu takvim oružjem koje bi počele raditi na novom, strožem sustavu njegove kontrole.