Svijet
0

Kongres KP Kine: Biranje lidera obavijeno velom tajne

FENA
Početak kongresa kineske Komunističke partije tema je kojoj u ponedjeljak britanska štampa poklanja najviše pažnje, a dopisnik "The Independenta" iz Pekingu piše da će petina stanovništva planete ove sedmice saznati više o identitetu svoga budućeg predsjednika.

Kongres Komunističke partije koja ima 73 miliona članova i na kojem učestvuje više od dvije hiljade delegata najvažniji je politički skup u Kini koji se održava svakih pet godina, a izbor čovjeka koji će naslijediti predsjednika Hu Jintaoa, čiji mandat ističe 2012. godine, nikada nije bio tako značajan kao u ovom trenutku.

Naime, novi generalni sekretar partije koji ima zagarantiran položaj predsjednika države, bit će na čelu zemlje s najbrže rastućom privredom koja je istovremeno i sve važniji igrač u globalnoj trgovini i diplomatiji, ističe Independent.

Dnevnik The Times primjećuje da je proces kojim se biraju najviši kineski partijski dužnosnici, usprkos činjenici da se zemlja u mnogim oblastima modernizira, i dalje obavijen tajnovitošću, baš kao u periodu vladavine Mao Zedonga.

Sve to podsjeća na neki neobični teatar u kojem glavni protagonisti glume podalje od pozornice, a oni sporedni čitaju unaprijed pripremljene govore.

Kongresi KP-a su, iako potpuno nenamjerno, postali odličan pokazatelj velikih napetosti između sve sofisticiranijeg društva i fosilizirane politike.

Prosječan Kinez je suviše zauzet da bi mogao da se bavi politikom koja se centralno planira i na raspolaganju ima čitav niz mnogo zabavnijih stvari nego da gleda kako delegati aplaudiraju u Velikoj sali naroda, zaključuje Times.