SAD
0

Kongres i ministarstvo finansija o pomoći privredi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka Bijela kuća i Kongres u utorak će paralelno pokušati da dogovore nastavak obimnih interventnih mjera za privredu, u nastojanju da zaustave njeno slabljenje koje je, po riječima predsjednika SAD-a Baracka Obame, sada preraslo u "pravu krizu".

Ministarstvo finansija planira da u utorak objavi revidiran plan za spašavanje banaka koji predviđa povećanu ulogu investitora.

U Senatu se, pak, očekuje usvajanje Obaminog plana za stimulisanje privrede, vrijednog 838 milijardi dolara, o kojem je u ponedjeljak okončana rasprava.

Taj paket, ukoliko bude usvojen u Senatu, mora biti usklađen s verzijom, vrijednom 819 milijardi dolara, koju je ranije odobrio Predstavnički dom, javile su agencije.

Ministarstvo finansija je spremno da objavi kako će utrošiti preostalih 350 milijardi dolara iz finansijskog paketa prethodne Bushova administracije, vrijednog 700 milijardi dolara. U okviru novog plana za spasavanje banaka, koji će u utorak objelodaniti američki ministar finansija Timothy Geithner, bit će predloženo partnerstvo vlade s privatnim sektorom, uključujući hedž fondove, radi otkupa toksičnih aktiva banaka koje opterećuju njihovo poslovanje.

Taj plan takođe uključuje sviježe injekcije gotovine u banke, nove programe pomoći ugroženim vlasnicima kuća i proširenje programa kreditiranja potrošača.

Obama je kritikovao način na koji je Bushova administracija utrošila prvih 350 milijardi dolara iz programa TARP, ali nije odgovorio na pitanje da li će njegova administracija tražiti dodatan novac za taj program.

  • Još ne znamo da li će nam biti potreban dodatan novac ili koliko će nam dodatnog novca biti potrebno, rekao je Obama.

Što se tiče ekonomskog stimulativnog plana, demokratski lideri u Senatu su u ponedjeljak uspjeli da prikupe potreban broj glasova od 61 "za" i 36 "protiv", samo jedan glas "za" više od neophodnih 60, da bi otvorili put za finalno usvajanje.