Svijet
0

Kongo: U avionskoj nesreći 79 poginulih

FENA
U nesreći kongoanskoga putničkog aviona DC-9, koji se srušio u gradu Gomi u utorak, poginulo je 79 putnika i članova posade od ukupno 85 koliko ih je bilo u avionu, saopćili su zvaničnici kongoanske vlade.

Guverner te pokrajine Julien Mpaluku rekao je da je u avionu bilo 79 putnika i šest članova posade. On je dodao da je mjesto nesreće u plamenu, što spasilačkim ekipama otežava izvlačenje tijela poginulih iz olupine.

Mpaluku je također istaknuo da je teško procijeniti među tijelima poginulih jesu li putnici iz aviona ili stanovnici dijela grada na koji se avion srušio.

Strahuje se da ima još žrtava na tlu.

Agencije su ranije javile kako su aerodromske vlasti saopćile da je poginulo nekoliko desetaka putnika, dok ih je najmanje šest preživjelo.

"Šest ih je preživjelo, a među njima pilot i kopilot", izjavio je agenciji AFP agent iz kontrolnog tornja na aerodromu u Kinshasi.

Avion koji je letio na relaciji Goma - Kinshasa srušio se odmah nakon polijetanja, uništavajući sve na svom putu, da bi se zaustavio među kućama i zatim se zapalio.

Prema svjedočenju jednog preživjelog putnika, za vrijeme polijetanja je pukla guma kada je avion već postigao veliku brzinu.

Pilot je pokušao zakočiti, ali je izgubio kontrolu nad avionom. Preživjeli je izjavio kako je pronašao otvor i skočio na ruševine kuće koju je avion upravo bio srušio.