{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencijom o razvoju građanskog društva EK najavljuje novi finansijski instrument

F
11.4.2008. u 12:24
0
0
Konferencijom o razvoju građanskog društva EK najavljuje novi finansijski instrument
0
Konferencijom o razvoju građanskog društva EK najavljuje novi finansijski instrument
Generalna direkcija Evropske komisije za proširenje će 17. i 18. aprila u Briselu biti domaćin konferencije "Građansko društvo u jugoistočnoj Evropi: zajednička izgradnja Evrope", na kojoj će biti najavljen novi finansijski instrument Evropske komisije za unapređenje razvoja i dijaloga građanskog društva.
Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske komisije u BiH, u svojoj Strategiji proširenja 2007.-2008. Komisija je identificirala potrebu za davanjem veće podrške razvoju građanskog društva. Tako će finansijska podrška EU aktivnostima građanskog društva u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj iznositi oko 130 miliona eura za period 2008.-2010. godine.

Na spomenutoj konferenciji će organizacijama građanskog društva iz zemalja EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, biti ponuđena platforma za umrežavanja, razmjenu najboljih praksi i izgradnja partnerstava i davanje informacija o finansijskoj podršci razvoju građanskog društva unutar Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) i drugim programima EU.

Komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je u najavi konferencije da građansko društvo ima glavnu ulogu u procesu evropskih integracija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata i njihovom pretvaranju u moderne evropske demokratije.

-Mi ćemo više naše finansijske podrške usmjeriti ka građanskom društvu u zemljama proširenja čime ćemo podržati njihov razvoj, naveo je Rehn.

Konferencija će okupiti oko 450 učesnika, uključujući i komesara Ollija Rehna, komesara za nauku i naučnoistraživački rad Janeza Potočnika, osnivača "Instituta otvorenog društva" Georga Sorosa i veliki broj visoko pozicioniranih predstavnika organizacija građanskog društva, koji su prvenstveno aktivni u vezi s demokratizacijom i ljudskim pravima, razvojem društva, obrazovanjem i zaštitom čovjekove okoline.

Evropska komisija ističe da je lokalnim nevladinim organizacijama neophodna obuka o tome kako prilagoditi svoje postojeće uvjete i ojačati sopstvene kapacitete da bi bile uključene u proces pridruživanja EU.

Konferenciju će pratiti i kulturni program, uz koncert sarajevskog Simfonijskog orkestra mladih jugoistočne Evrope u koncertnoj sali Flagey 17. aprila, a od 21. do 23. aprila bit će održani "Dani balkanskog filma", gdje će biti prikazani neki od najuspješnijih filmova iz regije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: