Svijet
0

Konferencija za koordiniranje pomoći u oblasti odbrane za zemlje jugoistočne Evrope

FENA
Konferencija za koordinaciju pomoći i podrške projektima u oblasti odbrane za zemlje jugoistočne Evrope (The Southeast Europe Clearinghouse - SEEC) počela je danas u Sarajevu.

Sudionici dvodnevnog skupa, čiji je domaćin Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, razmatraju mogućnosti pružanja potpore zemljama orijentiranim ka uključivanju u evoatlantske integracije, kao i prioritete u oblasti odbrambene reforme za zemlje-članice "Partnerstva za mir" (PFP) i kandidate za punopravno članstvo u NATO-u.

U tom kontekstu, posebna pažnja posvećena je pitanju koordiniranja zemalja - donatora i prijateljskih država u pružanju spomenute pomoći.

Kako je u izjavi za medije istaknuo pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, konferencija je prilika da zemlje kandidati za prijem u NATO (Makedonija, Hrvatska i Albanija) te članice PfP-a (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija) upoznaju zemlje članice NATO-a i PfP-a o napretku ostvarenom u proteklom periodu, odnosno da identificiraju oblasti u kojima im je potrebna dodatna pomoć.

Prema njegovim riječima, BiH je u proteklom šestomjesečnom periodu članstva u PfP-u uložila dodatni napor na usvajanju određenih procedura i izradi dokumenata - upitnika o interoperabilnosti i nacrta individualnog partnerskog programa koji bi uskoro trebao biti odobren od NATO-a.

  • Slijedimo utvrđenu dinamiku kako bi u najkraćem roku postali kredibilan kandidat za članstvo u NATO-u, kazao je Šajinović, uz napomenu kako se radi o pitanjima koja je akcentirao u uvodnom obraćanju sudionicima konferencije.

Na značaj reformi u sektoru odbrane ukazao je i predstavnik Američke komande za Evropu u okviru NATO-a pukovnik Alpa Portelli, naglašavajući kako program na kojem se temelji rad konferencije pomaže ministarstvima odbrane i oružanim snagama zainteresiranih zemalja da se u što kraćem roku integriraju u evroatlantske integracije.

Sudionike skupa u uvodnom dijelu pozdravili su i predstavnik ministarstava Rumunije i Slovenije Nicolae Alexandru i Aljoša Selan, fokusirajući se na iskustvo njihovih zemalja u pogledu integriranja u NATO.

Konferencija nastavlja rad po skupinama u sklopu kojih će svaka od spomenutih šest zemalja (aspiranata za članstvo u NATO-u) biti u prilici izložiti vlastite zahtjeve, nakon čega će eksperti NATO-a sačiniti procjenu ostvarenog napretka.

Bosna i Hercegovina će u tom pogledu insistirati na uspostavi efikasnog sistema komandovanja i kontrole nad oružanim snagama kompatibilnih s NATO-standardima. Također, BiH će kandidirati projekte za obnovu infrastrukture i objekata koji su u posjedu OSBiH te u oblasti obuke i edukacije kadrova.

Konferencija u Sarajevu je okupila više od 100 učesnika iz 24 zemlje, članice NATO-a i PfP-a, te predstavnike međunarodnih organizacija.