Svijet
0

Konferencija WTO-a od 30. novembra do 2. decembra u Ženevi

FENA
Pascal Lamy, Foto: Reuters
Pascal Lamy, Foto: Reuters
Sedma ministarska konferencija 153 članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koja će biti održana od 30. novembra do 2. decembra u Ženevi, neće imati trgovinske pregovore kao glavnu temu, za razliku od prethodnih skupova ministara.

Trgovinski pregovori WTO-a unutar Razvojnog kruga iz Dohe, pokrenuti krajem 2001. radi otvaranja tržišta i pomoći zemljama u razvoju da ostvare napredak putem trgovine, već su najdulji do sada, ali još nema spremnosti za konačan politički pomak koji bi rezultirao sporazumom, prenio je Reuters ocjene analitičara.

Organizatori su uvjereni da predstojeća konferencija neće biti talac pregovora iz Dohe i da će odrediti dugoročnu strategiju WTO-a.

Glavni direktor WTO-a Pascal Lamy je ipak rekao da se ne može ignorirati tako značajan problem kojeg su svi svjesni, ali ne žele o njemu govoriti i da ministri koji se žele sastati u rezidenciji nekog ambasadora da bi razmotrili to pitanje mogu to i učiniti.

Opća tema konferencije je "WTO, multilateralni trgovinski sustav i sadašnja globalna ekonomska klima" i o njoj će biti raspravljano na plenarnoj sjednici 1. i 2. decembra. Paralelno s plenarnom sjednicom bit će održane i dvije radne sjednice.

Ministri će 1. decembra razmotriti aktivnosti WTO-a, uključujući radni program vezan za Dohu, a 2. decembra će razgovarati o doprinosu WTO-a globalnom oporavku, rastu i razvoju.

Oni će također odlučiti kada će biti održana sljedeća ministarska konferencija WTO-a, vjerojatno u ovo vrijeme 2011. u Ženevi, osim ukoliko neko drugi ne ponudi da bude domaćin.

Ministarske konferencije je trebalo da se održavaju svake druge godine, ali nijedna nije održana od Hong Konga 2005., što se tumači strahovanjem da bi skup mogao postati talac pregovora iz Dohe.