Svijet
0

Konferencija u Istanbulu: Velike sile pokušavaju smanjiti napetosti na tursko-iračkoj granici

FENA
Velike sile, glavni tajnik UN-a i predstavnici međunarodne zajednice u subotu su u Istanbulu razmatrali kako smanjiti napetosti na tursko-iračkoj granici i spriječiti da turske akcije na sjeveru Iraka ne izazovu veću krizu u regiji.

Iračka vlada poduzet će sve mjere kako borci Radničke stranke Kurdistana (PKK) više ne bi prijetili Turskoj, a premijer Nuri al-Maliki obećao je i zatvoriti urede PKK-a.

"Poduzimamo ozbiljne mjere", rekao je Maliki na konferenciji o iračkoj sigurnosti u Istanbulu.

Na pitanje agencije Reuters znači li to da je Irak spreman i na vojnu akciju protiv PKK-a, glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabbaggh odgovorio je kako je "sve moguće i sve je na stolu", te dodao da su spremni i uhapsiti čelnike PKK-a.

Konferencija zemalja "koje graniče s Irakom", sazvana je u svrhu poboljšanja sigurnosti u Iraku, ali ona se sada odvija u sjeni napetosti na tursko-iračkoj granici zbog pojačanih napada PKK-a na Tursku.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je "potpuno neprihvatljivim" da se kurdski pobunjenici koriste teritorijem sjevernog Iraka za napade na Tursku, naglasio je "važnost osiguranja granica" te izrazio "razumijevanje za zabrinutost Turske".

Pred ministrima vanjskih poslova Iraka te Iraku susjednih zemalja, pred predstavnicima stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a te industrijski najrazvijenijih zemalja (G8) koji su se okupili u Istanbulu kako bi razgovarali što poduzeti radi stabilizacije Iraka, Ban Ki-moon se zauzeo za stvaranje mehanizama koji će olakšati komunikaciju Turske i Iraka.

“Moguć mehanizam bio bi stvaranje sustava časnika za vezu duž granice”, rekao je glavni tajnik UN-a.

Ankara, međutim, tvrdi da nisu provedena brojna obećanja iračkih vlasti i njihovih američkih saveznika da će stati na kraj PKK te je spremna sama krenuti u vojnu akciju kako bi eliminirala prijetnju.

Stoga je u Istanbulu turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao na provedbu "hitnih" mjera protiv "terorističkih grupa” koje se služe iračkim teritorijem.

Agencija France presse doznaje da ministarska konferencija o Iraku treba završiti deklaracijom kojom se poziva na "okončanje terorističkih aktivnosti" na iračkom teritoriju.

Deklaracija bi trebala pozivati Irak "da poboljša suradnju sa susjednim zemljama u borbi protiv terorizma, da pokrene kontrolu zajedničkih granica i obustavi krijumčarenje oružja u Irak te iz Iraka".

Tekst treba pozivati i na jaču ulogu Ujedinjenih naroda u Iraku.

France presse javlja da je u stankama zasjedanja o prijetnji PKK-a američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala s iračkim kolegom Hoshyarom Zebarijem te turskim Alijem Babacanom.

"Suglasili su se da su prisustvo PKK-a u Iraku i terorističke aktivnosti prijetnja i Iraku, i Kurdima i Turskoj", izajvio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.