Zimbabve
0

Konferencija prekinuta zbog tuče delegata u sali

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Konferencija u Zimbabveu, na kojoj je trebalo da bude sačinjen prijedlog novog ustava, u ponedjeljak je privremeno prekinuta zbog haosa u sali, a policija je morala da interveniše i razdvoji sukobljene delegate.

Kada je predsjednik donjeg doma parlamenta Lavmor Mojo, iz donedavno opozicionog Pokreta za demokratske promjene (MDC), trebalo da na početku zasjedanja održi govor, zaglušila ga je buka koju su pravili delegati Afričke nacionalne unije Zimbabvea - Patriotskog fronta (ZANU-PF) predsjednika Roberta Mugabea.

Oni su pjevali revolucionarne pjesme, mahali pesnicama i bacali flaše s vodom, koškajući se s članovima MDC Morgana Cvangiraja, dok ih policija nije izvela iz sale, prenosi Reuters.

Problemi su se pojavili i prije početka konferencije pošto neki delegati nisu na vrijeme dobili akreditacije pa su bili prinuđeni da čekaju napolju.

Na otvaranju je trebalo da govore Mugabe i Cvangiraj, ali se dvojica političara, iz za sada neutvrđenih razloga, još nisu pojavila na konferenciji.

Vlasti su najavile da će sastanak biti nastavljen kako bi se što prije okončao proces usvajanja novog ustava, kojim bi trebalo da bude povećana uloga parlamenta i ograničena predsjednička ovlaštenja, garantovane političke i građanske slobode, kao i sloboda medija.