Svijet
0

Konferencija o Ukrajini: Posljednja šansa kako bi se spriječila politička ili vojna eksplozija

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Na poziv ministra vanjskih poslova Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Francuske okupili su se u Berlinu na "Konferenciji o Ukrajini" s ciljem sprečavanja dalje eskalacije krize u Ukrajini.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke koje je objavljeno prije sastanka navodi se da je situacija u Ukrajini postala alarmantna te su sukobi intenzivirani. Steinmeier je upozorio da u Ukrajini svakog trenutka može doći do političke ili vojne eksplozije koja se neće moći iskontrolisati.

On je dodao da je potrebno iskoristiti posljednju šansu kako bi se to spriječilo te da tim povodom saziva ministarski sastanak u Berlinu.

"Dolazak ministara vanjskih poslova Ukrajine i Rusije, Pavla Klimkina i Sergeja Lavrova kako bi razgovarali s ministrom vanjskih poslova Francuske Laurentom Fabiusom i sa mnom dobar je pokazatelj", kazao je Steinmeier.

On je također kazao da će današnji sastanak četverice ministara biti važan korak u postizanju primirja i pronalasku rješenja cijele situacije. Steinmeier je istakao da to nije lahko, no da je jedini način kako bi pregovori o rješenju krize počeli jeste to da se postigne prekid vatre.