{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija o moždanom udaru

F
24.9.2008. u 15:26
0
0
Konferencija o moždanom udaru
0
Konferencija  o moždanom udaru
Oko 3.000 specijalista prisustvovalo je u srijedu otvaranju međunarodne konferencije u Beču posvećene prevenciji i liječenju moždanog udara koji je postao drugi uzrok smrtnosti u svijetu.
"Ova je bolest dostigla epidemijsku dimenziju, prvenstveno zbog njenog napredovanja u Aziji", a u vezi s promjenom načina života na Srednjem istoku, izjavio je Michael Brainin, predsjednik ove konferencije.

Povećan broj moždanih udara je često povezan s pretjerano visokim holesterolom i visokim pritiskom, kao i prekomjernim konzumiranjem alkohola, cigareta i nekih lijekova.

Posljedice se mogu ograničiti zahvaljujući brzom liječenju, kao što pokazuje primjer u Austriji gdje je 40 posto žrtava moždanog udara dobilo pomoć u roku od 90 minuta, što je svjetski rekord.

Zahvaljujući tome što su oformljene 32 specijalizirane jedinice u ovoj zemlji od 8,3 miliona stanovnika, broj smrtnih slučajeva od moždanog udara je pao na 5.611 u 2006. godini, za razliku od 1970. godine kada je taj broj bio 14.737, prema podacima ministarstva zdravlja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: