{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kondomi mogu pomoći kod siromaštva"

S
1.4.2010. u 22:08
0
5
"Kondomi mogu pomoći kod siromaštva"
0
"Kondomi mogu pomoći kod siromaštva"
Svećenik Nichols
Rimokatolički nadbiskup iz Westminstera, Vincent Nichols, izjavio je da razumije zašto je kontracepcija okarakterisana kao "atraktivna" u siromašnim zemljama trećeg svijeta. Međutim, on je dodao da nije uloga crkve da poziva na distribuciju kondoma, javlja BBC.
Crkva se protivi kontracepciji, jer vjeruje da ona ometa stvaranje života. S druge strane, važi mišljenje da je kontracepcija vrlo važna za žene u zemljama u razvoju, jer tako mogu kontrolisati svoju plodnost.

Crkva grešnim smatra bilo koji oblik kontrole koji može utjecati na začeće djeteta, kao što su kondomi i kontracepcijske pilule. Stav crkve je da djecu treba doživljavati kao dar od Boga.

Na pitanje novinara BBC-a kako katolički učitelji mogu da obeshrabre kontracepciju u siromašnijim djelovima svijeta, gdje natalitet jako brzo raste, svećenik Nichols je rekao:

"U siromašnim zemljama trećeg svijeta je veliki pritisak na žene od strane muškaraca i zato mogu da shvatim zašto je kontracepcija popularna."

On je rekao da je potrebno dugoročno rješenje da bi se smanjilo siromaštvo u zemljama trećeg svijeta, kao i da uloga crkve nije da podrži upotrebu kondoma.

Catherine Pepinster, urednica katoličkog časopisa Tablet, kaže da je bilo svećenika i teologa koji su rekli da je korištenje kondoma dobar način da se osobe zaštite od HIV-a, i da svećenstvo polako popušta u svojim strogim stavovima prema ovom pitanju.

Ona je citirala neke od njih koji su izjavili da su kondomi dobra stvar kada treba da se sačuva život i izbjegne smrt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: