Svijet
0

Koncert za žrtve holokausta razbjesnio Palestince

FENA
Palestinske vlasti raspustile su omladinski orkestar iz izbjegličkog kampa sa Zapadne obale i dirigentici zabranili ulaz u kamp, nakon što je dirigovala orkestru na koncertu u Izraelu za preživjele u holokaustu, kazao je lokalni zvaničnik u nedjelju.

Adnan Hindi iz kampa Jenin nazvao je holokaust "političkim pitanjem" i optužio dirigenticu za nepošteno uvlačenje djece u političke razmirice, javio je AP.

On je dodao da je Wafi Younis, izraelskoj Arapkinji, zabranjen ulaz u kamp, te da je stan u kojem je vježbao orkestar Žice slobode, koji ima 13 članova, zapečaćen.

"Ona je iskoristila djecu", kazao je Hindi, šef kampovskog "narodnog komiteta" , koji se brine o opštinskim dužnostima. "Biće joj zabranjeno obavljanje bilo kakvih dužnosti. Mi moramo zaštiti našu djecu i našu zajednicu", dodao je on.

Ovaj potez potcrtava osjetljivost Palestinaca kada je riječ o holokaustu i priznavanju jevrejskih stradanja. Ignoriranje pa čaki poricanje holokausta široko je rašireno u palestinskom društvu.

"Holokaust se desio, ali mi se suočavamo sa sličnim masakrom koji vrše Jevreji lično. Mi smo izgubili našu zemlju, i natjerani smo da pobjegnemo, i mi živimo u izbjegličkim kampovima proteklih 50 godina", kazao je Hindi.

Oko šest miliona Jevreja ubijeno je u nacističkoj kampanji istrebljivanja evropskih Jevreja. Hitna potreba za pronalaskom utočišta za stotine hiljada preživjelih u holokaustu dovela je do stvaranja jevrejske države nakon Drugog svjetskog rata.