{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konačno razjašnjavanje nuklearnog programa Iraka

F
22.9.2008. u 19:00
0
2
Konačno razjašnjavanje nuklearnog programa Iraka
0
Konačno razjašnjavanje nuklearnog programa Iraka
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ponovo je u ponedjeljak, na otvaranju jesenjeg sastanka Savjeta guvernera u Beču, pozvala Iran da učini sve da razjasni priče o militarizaciji svoga nuklearnoga programa.
Agencija istražuje taj dosje već šest godina, ali nije mogla tačno utvrditi da li su iranske aktivnosti u mirnodopske svrhe, kako to tvrdi Teheran.

Umjesto što te optužbe naziva "neutemeljenim izmišljotinama", Teheran bi trebao razjasniti do kojega se nivoa dokumentacija temelji na činjenicama, a gdje su, kako on tvrdi, informacije izmišljene ili se ne odnose na nuklearni domen", rekao je generalni direktor IAEA-e Mohammed ElBaradei u svom otvorenom govoru.

"Iran mora dati bitne informacije i omogućiti pristup dokumentaciji i razgovor s predmetnim sugovornicima", dodao je on.

U svom posljednjem izvještaju, ElBaradei optužuje Teheran da sprečava istragu UN-a na njegovom kontroverznom nuklearnom programu, odbijajući inspektorima prilaz lokacijama.

Glavni kamen spoticanja su "takozvane studije", dokumenta pronađena na jednom laptopu, koje sugeriraju da je Teheran pokušao da razvije nuklearne glave i raketu, da obogati uran i da testira jake eksplozivne rakete.

U svom govoru od ponedjeljka, ELBaradei je također pozvao "države članice koje dostavljaju dokumenta Agenciji, a koje imaju veze s navodnim studijama, da dozvole da se pokažu Iranu.

EL Baradei je također pokrenuo pitanje optužbi da Sirija gradi tajna nuklearna postrojenja na jednoj lokaciji koju je bombardirala izraelska avijacija u septembru 2007.

Washington tvrdi da su te instalacije izgrađene uz pomoć Sjeverne Koreje i da su bile skoro operativne.

U junu je Damask dozvolio trojici inspektora IAEA-e da uzmu uzorke s lokacije Al-Kibar, u udaljenoj regiji na sjeveroistoku zemlje, blizu Eufrata.

"Uzorci uzeti na toj lokaciji još uvijek se analiziraju u Agenciji, ali dosad nismo otkrili nikakve tragove bilo kakvoga nuklearnoga materijala", naglasio je ElBaradei, rekavši da je tražio u julu od Sirije "pristup dodatnim informacijama i lokacijama".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: