|

Konačno otkriven identitet Mona Lise

Konačno otkriven identitet Mona Lise
0
S
SRNA
11.1.2011. u 17:29
11
komentara
0

dijeljenja
Konačno otkriven identitet Mona Lise
Napokon je riješena enigma tajanstvene žene koja je pozirala za najpoznatiju sliku u istoriji Leonardovu "Mona Lisu" - riječ je o Bianci Giovanni Sforzi, kćerki plemića Ludovica il Mora koji je prije 500 godina vladao Bobijom, tvrdi italijanska historičarka umjetnosti Carla Glori.
"Na osnovu mojih istraživanja zaključila sam da je žena na Leonardovoj slici Bianca Giovanna Sforza, a da je most u pozadini iza njenog lijevog ramena Ponte Vecchio (Stari most) koji se proteže preko rijeke Trebbia u gradiću Bobbiju" - rekla je italijanskim medijima Glorijeva, autor knjige "Enigma Leonardo".

Carla Glori smatra da su simboli, koje je prošlog mjeseca uz pomoć specijalnih povećala u Mona Lisinim očima uočio istoričar umjetnosti Silvano Vincenti - slova S i G.

"To su slova koja korespondiraju sa inicijalima Biancinog drugog imena Giovanna te prezimena Sforza", rekla je Glorijeva koja je našla i objašnjenje za broj 72 na luku mosta koji se vidi u pozadini čuvene slike.

"Ta brojka korespondira sa 1472. godinom kada je Ponte Vecchio bio devastiran jakom poplavom rijeke Trebbija", zaključila je ona.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...