Indija
0

Komunisti dali odobrenje vladi za početak razgovora sa IAEA

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predstavnici komunističkih partija u Indiji složili su se danas da vlada počne razgovore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), neophodne za realizaciju nuklearnog dogovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, podstičući nade vezane za sudbinu kontroveznog sporazuma između New Delhija i Washingtona.

"Vlada će nastaviti sa razgovorima i ishod će biti predstavljen komitetu na razmatranje prije nego što on formira svoje zaključke", stoji u saopćenju zajedničkog panela lidera komunističkih partija i vladajuće koalicije.

Sporazum o civilnoj nuklearnoj saradnji Indije i SAD, koji su američki i indijski predsjednik i premijer, George Bush i Manmohan Sing, potpisali u martu 2006. u New Delhiju, a za čiju primjenu je neophodno odobrenje američkog Kongresa i indijske vlade, izazvao je velike kontroverze u Indiji.

Sporazum otvara put za izvoz američke nuklearne tehnologije i materijala, koji će se koristiti u indijskom nuklearnom programu, poslije višedecenijske zabrane.

Komunisti, koji smatraju da sporazum sa SAD zadire u suverenitet Indije i nameće uticaj Washingtona drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, zaprijetili su da će uskratiti podršku vladi, ukoliko ona nastavi da se zalaže za primjenu tog dokumenta.

Nepokolebljiv stav komunista primorao je indijske vlasti prošlog mjeseca da odustanu od traženja odobrenja od IAEA, što je jedan od tri sljedeća koraka neophodna za realizaciju sporazuma New Delhija i Washingtona.

Neki komunistički lideri, međutim, izjasnili su se ove sedmice da bi mogli da razmotre davanje dozvole vladi za razgovore sa IAEA, ali da sporazum ne može da bude potpisan, bez njihove saglasnosti.

To je formalno i dogovoreno na današnjem sastanku panela, prenio je Reuters.

Sporazum o nuklearnoj saradnji New Delhija i Washingtona hvaljen je kao simbol novog strateškog partnerstva dvije države koji treba da pomogne Indiji koja se nalazi među vodećim u svijetu po stopi ekonomskog razvoja, da riješi rastuće energetske probleme.

Kritičari u inozemstvu smatraju da sporazum krši napore za sprečavanje širenja nuklearnog oružja pošto nagrađuje Indiju, koja nije potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i koja nuklearno oružje testira.

Administracija u Washingtonu, iako nema određen rok za odobravanje sporazuma u Kongresu - što je posljednji korak prije otpočinjanja nuklearne saradnje dvije države - želi da to bude tokom mandata predsjednika Busha i prije kampanje za predsjedničke izbore 2008, navela je britanska novinska agencija.