U vezi s ruskom agresijom
2.1k

Komšić uputio instrukciju Turković: Već smo se pridružili stavovima EU, postupajte po Povelji UN-a

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u vezi s navodima o potrebi za kreiranjem stava Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, uputio je instrukciju ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković.

"U vezi s navodima o potrebi za kreiranjem stava Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, želim vam skrenuti pažnju da je Bosna i Hercegovina kao članica Ujedinjenih nacija i potpisnica Povelje UN-a", naglasio je u istrukciji predsjedavajući Predsjedništva Komšić.

Naime, Poveljom UN-a se izričito zabranjuje napad na međunarodno priznate države članice UN-a, kao i vojne aktivnosti usmjerene prema državama članicama bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a.

"Stoga smatram nepotrebnim da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izjašnjava i glasa o primjeni elementarnih principa međunarodnog prava definiranim u Povelji UN-a, koje smo potpisnici, i koji su na snazi od 1945. godine i predstavljaju civilizacijska dostignuća savremenog svijeta", naveo je Komšić.

Nadalje, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije i njenih država članica u članu 10. (2) d), govori da je Bosna i Hercegovina obavezna poduzimati korake kako bi se unaprijedili zajednički stavovi o sigurnosti i stabilnosti u Evropi, uključujući saradnju u oblastima obuhvaćenim zajedničkom vanjskom i sigurnosnoom politikom Evropske unije.

Osnove Strategije vanjske politike Bosne i Hercegovine jasno ističu sljedeće:

"Bosna i Hercegovina kroz provođenje svojih vanjskopolitičkih ciljeva treba da djeluje u skladu s obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama", naglasio je.

"Smatram kako je glasanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, o tome da li Bosna i Hercegovina treba ili ne treba ispunjavati međunarodne obaveza koje je preuzela potpisivanjem citiranih međunarodnih akata, stoga nepotrebno. Predlažem vam da se u svojim daljnjim aktivnostima po pitanju agresije na Ukrajinu Ministarstvo vanjskih poslova BiH rukovodi pomenutim načelima međunarodnog prava, koja su neupitna", zaključio je Komšić.

"Bosna i Hercegovina se već pridružila stavovima Evropske unije u Ujedinjenim nacijama, kao i na glasanju za supenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope. Sukladno tome su stavove Bosne i Hercegovine već iznijeli i šefovi misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku i pri Vijeću Evrope u Strasbourgu", podsjetio je Komšić.