Svijet
0

Komšić razgovarao s Mesićem, Vujanovićem i Crvenkovskim

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se danas u Dubrovniku, gdje učestvuje na 4. regionalnom ekonomskom forumu jugoistočne Evrope, s predsjednicima Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Makedonije.

Komšić je sa sugovornicima razmijenio mišljenja o situaciji u regionu, pitanju Kosova, euroatlantskom putu i stanju bilateralnih odnosa BiH s ovim zemljama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić smatraju da je došlo vrijeme kada će nove vlade u Hrvatskoj i u BiH morati prići rješavanju otvorenih pitanja koja nepotrebno opterećuju odnose dvaju bliskih susjeda i vrijeme da se uz uzajamno razumijevanje dovrše poslovi granice, sporazuma o imovinskopravnim odnosima, Luke Ploče, zajedničke saobraćajne infrastrukture i drugih pitanja.

Mesić je ponovio odlučnost Hrvatske da se kao garant Daytonskog sporazuma bori za integritet, teritorijalnu cjelovitost i neovisnost BiH. Kritički se osvrnuo na pokušaj destabilizacije prilika u BiH i izrazio uvjerenje da će i aktuelna kriza vlasti u BiH uskoro biti okončana.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je u razgovoru s Komšićem izrazio zadovoljstvo veoma dobrim odnosima između dviju zemalja.

Naglasio je da postoji potpuno razumijevanje dviju zemalja na političkom planu i da su BiH i Crna Gora zemlje bez ijednog otvorenog pitanja. Založio se da diplomacije dviju zemalja budu u funkciji ekonomskog povezivanja, jer u tom domenu postoje velike mogućnosti suradnje i zajedničkog djelovanja susjeda. Ponovio je da transportno povezivanje Crne Gore s BiH i korištenje Luke Bar za potrebe BiH postaju jedan od prioriteta njegove zemlje.

Crnogorski predsjednik je iznio viziju razvoja Crne Gore u narodnom periodu na putu prema Europskoj uniji i NATO-u. Pozvao je predsjedavajućeg Komšića da posjeti Podgoricu.

Komšić je govorio o zainteresiranosti BiH za jačanjem ukupnih odnosa s Crnom Gorom.

Podcrtao je interesovanje bh. željeznica za izgradnjom pruge od Čapljine do Nikšića, čime bi protok robe prema Luci Bar bio znatno olakšan.

Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski je u razgovoru s Komšićem napomenuo da treba intenzivirati bilateralne sporazume koji su već u proceduri.

Naglasio je da još nema značajnijih iskoraka u proširenju ekonomske suradnje i da dvije prijateljske zemlje ne opterećuje nijedno otvoreno pitanje.

Crvenkovski je dao osvrt na prilike u okruženju Makedonije i njene perspektive kao kandidata za članstvo u EU da otpočne razgovore s Bruxellesom o punopravnom članstvu.

Naglasio je potrebu održavanja intenzivnog dijaloga s BiH i zemljama u regiji i pozvao predsjedavajućeg Komšića da prvom prilikom posjeti Makedoniju.