{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić razgovarao s Mesićem, Vujanovićem i Crvenkovskim

F
23.11.2007. u 14:47
0
0
Komšić razgovarao s Mesićem, Vujanovićem i Crvenkovskim
0
Komšić razgovarao s Mesićem, Vujanovićem i Crvenkovskim
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se danas u Dubrovniku, gdje učestvuje na 4. regionalnom ekonomskom forumu jugoistočne Evrope, s predsjednicima Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Makedonije.
Komšić je sa sugovornicima razmijenio mišljenja o situaciji u regionu, pitanju Kosova, euroatlantskom putu i stanju bilateralnih odnosa BiH s ovim zemljama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić smatraju da je došlo vrijeme kada će nove vlade u Hrvatskoj i u BiH morati prići rješavanju otvorenih pitanja koja nepotrebno opterećuju odnose dvaju bliskih susjeda i vrijeme da se uz uzajamno razumijevanje dovrše poslovi granice, sporazuma o imovinskopravnim odnosima, Luke Ploče, zajedničke saobraćajne infrastrukture i drugih pitanja.

Mesić je ponovio odlučnost Hrvatske da se kao garant Daytonskog sporazuma bori za integritet, teritorijalnu cjelovitost i neovisnost BiH. Kritički se osvrnuo na pokušaj destabilizacije prilika u BiH i izrazio uvjerenje da će i aktuelna kriza vlasti u BiH uskoro biti okončana.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je u razgovoru s Komšićem izrazio zadovoljstvo veoma dobrim odnosima između dviju zemalja.

Naglasio je da postoji potpuno razumijevanje dviju zemalja na političkom planu i da su BiH i Crna Gora zemlje bez ijednog otvorenog pitanja. Založio se da diplomacije dviju zemalja budu u funkciji ekonomskog povezivanja, jer u tom domenu postoje velike mogućnosti suradnje i zajedničkog djelovanja susjeda. Ponovio je da transportno povezivanje Crne Gore s BiH i korištenje Luke Bar za potrebe BiH postaju jedan od prioriteta njegove zemlje.

Crnogorski predsjednik je iznio viziju razvoja Crne Gore u narodnom periodu na putu prema Europskoj uniji i NATO-u. Pozvao je predsjedavajućeg Komšića da posjeti Podgoricu.

Komšić je govorio o zainteresiranosti BiH za jačanjem ukupnih odnosa s Crnom Gorom.

Podcrtao je interesovanje bh. željeznica za izgradnjom pruge od Čapljine do Nikšića, čime bi protok robe prema Luci Bar bio znatno olakšan.

Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski je u razgovoru s Komšićem napomenuo da treba intenzivirati bilateralne sporazume koji su već u proceduri.

Naglasio je da još nema značajnijih iskoraka u proširenju ekonomske suradnje i da dvije prijateljske zemlje ne opterećuje
nijedno otvoreno pitanje.

Crvenkovski je dao osvrt na prilike u okruženju Makedonije i njene perspektive kao kandidata za članstvo u EU da otpočne razgovore s Bruxellesom o punopravnom članstvu.

Naglasio je potrebu održavanja intenzivnog dijaloga s BiH i zemljama u regiji i pozvao predsjedavajućeg Komšića da prvom prilikom posjeti Makedoniju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: