Generalna skupština UN-a
0

Komšić: Hvala zemljama koje će glasati za BiH

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas se obratio učesnicima Generalne skupštine UN-a, a u svom govoru je istakao da je Bosna i Hercegovina spremna da da svoj puni doprinos u Ujedinjenim Narodima.

Komšić se unaprijed zahvalio svim zemljama članicama koje su dale podršku i koje će glasati za izbor naše zemlje kao nestalne članice Vijeća sigurnosti za 2010. - 2011. godinu.

"Prisustvo i učešće malih država u radu i donošenju odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija je od posebne važnosti za održavanje ravnoteže unutar Vijeća, koje, pored stalnih članica i svjetskih sila, treba omogućiti i malim državama da prezentiraju svoje stavove i učestvuju u donošenju odluka ovog organa koji na određeni način predstavlja "svjetsku vladu". Ovo je bio jedan od razloga zbog kojeg smo nakon pažljivog razmatranja, odlučili da po prvi put u našoj istoriji prezentiramo kandidaturu za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u periodu 2010-2011.", kazao je predsjedavajući Komšić.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina, koja je dugo godina bila tema rasprave međunarodne zajednice na različitim forumima, danas želi i ima kapacitete da aktivno sudjeluje i dâ vlastiti doprinos u radu Vijeća sigurnosti.

"Kao mala država, istinskog multietničkog, multikulturalnog i multikonfesionog karaktera, sa bogatim istorijskim nasljedstvom, Bosna i Hercegovina razumije veoma dobro različite društveno-političke sisteme i kulturno-istorijske kontekste.Bosna i Hercegovina je spremna da svoja iskustva u postkonfliktnoj izgradnji mira a posebno u oblasti jačanja povjerenja među zajednicama multikulturološkog tipa podijeli sa svima i aktivno doprinosi boljem razumijevanju i dugoročnom pomirenju u ovakvim sredinama", istakao je on.