Nakon sastanka
0

Kompletna Vlada Rusije podnijela ostavku, Putin prihvatio uz jednu molbu

D. Be.
Putin i Medvedev (Foto: EPA-EFE)
Putin i Medvedev (Foto: EPA-EFE)
Ruski premijer Dmitri Medvedev je danas saopćio da raspušta aktuelnu Vladu, a nakon obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lider Rusije Vladimir Putin je prvo prihvatio ostavke, a zatim zatražio od ministara da nastave obavljati dužnost u tehničkom mandatu dok ne bude formirana nova vlada.

Prije nego što je najavio raspuštanje Vlade, Medvedev se sastao s Putinom te su razgovarali o njegovom godišnjem obraćanju o stanju nacije.

"Predlažem promjenu poretka i davanje ovlasti Državnoj dumi, ne samo da odobrava nego i predlaže kandidate za predsjednika ruske Vlade. Zatim, na prijedlog premijera, sve potpredsjednike vlade i savezne ministre", rekao je Putin dodavši da će predsjednik države biti obvezan imenovati predložene kandidate.

Putin je također rekao da planira uspostaviti mjesto sekretara ruskog Vijeća sigurnosti i ponuditi ga Medvedevu, prenosi RT. Interfax navodi da je Putin ponudio Medvedevu da sa te pozicije nadgleda pitanja iz domena odbrane i sigurnosti.

"U ovom kontekstu, jasno je da mi, kao Vlada Ruske Federacije, trebamo pružiti predsjedniku naše države mogućnost da donese sve odluke nužne za navedene promjene. U takvim okolnostima vjerujem da je korektno u skladu sa člankom 117 Ustava, da vlada u sadašnjem sastavu podnese ostavku", rekao je Medvedev.

Putin je ranije u svom obraćanju pred Federalnom skupštinom predložio da državna Duma dobije ovlaštenje da predlaže premijera, zamjenike premijera i ministre, a da predsjednik ima obavezu da imenuje predložene kandidate.

Medvedev je rekao da će Putin donijeti odluku o sastavu nove vlade i da je naredio odlazećem kabinetu da obavlja funkciju do imenovanja nove vlade, javio je Reuters.