Većina aviona prizemljeno
32

Kompjuterska greška uzrokovala haos u zračnom saobraćaju širom SAD-u

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sistem Federalne uprave za avio saobraćaj (FAA) koji pilotima daje obavijesti koje moraju pročitati prije leta je prestao sa radom, što je izazvalo haos u zračnom saobraćaju širom SAD-a.

Većina letova u SAD-u je prizemljeno nakon incidenta, kazao je izvor upoznat sa situacijom za NBC News. FAA je u saopćenju na svojoj web stranici naveo da je sistem za obavještavanje pilota o opasnostima u srijedu ujutro "zakazao".

"Tehničari trenutno rade na ponovnom uspostavljanju sistema i u ovom trenutku nema procjene kada će ponovo početi sa radom", stoji u saopćenju FAA.

Oko 760 letova u SAD-a odgođeno je oko 6:30 ujutro u prema alatu za praćenje letova FlightAware. Oko 90 letova je navedeno kao otkazano.

"FAA radi na vraćanju u funkciju sistema za obavještavanje pilota. Obavljamo završne provjere i sada testiramo sistem", dodaje se u saopćenju.

United Airlines saopćio je da je privremeno odgodio sve domaće letove. American Airlines je u saopćenju objavio da pomno prati situaciju, koja utiče na sve avio prijevoznike, te kako sarađuju s FAA-om kako bi smetnje u svom radu i klijentima sveli na najmanju moguću mjeru.