Svijet
71

Kompanija Malaysia Airlines priznala da je nestali avion prevozio zapaljive baterije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Malaysia Airlines danas je konačno priznala da je nestali avion na letu MH370 u dijelu za tovar nosio visoko zapaljive litij-ionske baterije, što je ponovo izazvalo nagađanje da se avion zapalio.

Izvršni direktor Malaysia Airlinesa Ahmad Jauhari priznao je ovo četiri dana nakon što je negirao da su u avionu bili bilo kakvi opasni i zapaljivi predmeti, a gotovo dvije sedmice od nestanka aviona.

Rekao je da je izvršena istraga u vezi s tim šta se nalazilo u dijelu aviona za teret, ali da nisu smatrali baterije opasnima, upkos tome što su klasificirane kao takve, jer su bile zapakovane u skladu sa sigurnosnim propisima.

U centar pažnje su ponovo izbila nagađanja da su se baterije možda zapalile te da su posada i putnici ostali bez svijesti nakon udisanja otrovnih isparavanja.

Litij-ionske baterije koje se koriste u mobilnim telefonima i laptopima su prouzrokovale brojne požare u avionima pa čak i obaranje aviona u proteklim godinama.

Prema podacima Federalne uprave za avijaciju SAD-a litij-ionske baterije koje su se nalazile u dijelu za teret ili u prtljagu aviona od marta 1991. godine do 17. februara ove godine prouzrokovale su više od 140 incidenata u avionima.