Svijet
19

Kompanija Inmarsat vjeruje da je pronašla pravu lokaciju malezijskog aviona

Klix.ba
Britanska kompanija Inmarsat je saopćila za BBC da će početi potragu za nestalim avionom Malaysia AIrlinesa te da su njeni naučnici uvjereni da znaju njegovu lokaciju.

Potraga za nestalim avionom je nakratko zaustavljena jer brodovi mapiraju dno Indijskog okeana. Kada potraga bude nastavljena, fokusirat će se na Inmarsatove podatke o lokaciji aviona. No, druge grupe govore o drugačijim lokacijama na kojima bi se mogao nalaziti avion. Australske vlasti će uskoro otkriti te lokacije.

Inmarsat je imao elektronske komuinikacije s avionom putem svoje svemirske letjelice, a australski ratni brod je poslan da istraži regiju zapadno od Pertha te je slijedio tragove koji su se pojavljivali.

No, BBC piše da brod nikad nije stigao na tačnu Inmarsatovu lokaciju jer je slijedio sonar koji ga je udaljio. Tokom dva mjeseca je pretraženo 850 kvadratnih kilometara morskog dna, no, rezultata nije bilo.

"To je bila nerealna lokacija, ali se nastavilo dalje ka sjeveroistoku, dok se naša lokacija zanemarila", izjavio je Chris Ashton iz Inmarsata.

Kompanijini eksperti su su koristili svoje podatke kako bi napravili seriju lukova širom Indijskog okeana na mjestima gdje su njihovi sistemi imali kontakt s avionom. Modeliranjem leta sa konstantnom brzinom i smjerom naučnici su pronašli jednu putanju.

Australske vlasti su sada shvatile da moraju pretražiti oko 60.000 kvadratnih kilometara. Ta potraga će potrajati nekoliko mjeseci, ali kada se ustanovi precizan oblik morskog dna i visina vodenog stuba, tada će se moći odabrati adekvatna vozila za podvodnu potragu.

Avion MH370 je nestao 8. marta na letu od Kuala Lumpura do Pekinga. Prevozio je 239 putnika.