|

Kompanija Daimler Benz radnicima dodatno plaća ukoliko rijetko izostaju s posla

Kompanija Daimler Benz radnicima dodatno plaća ukoliko rijetko izostaju s posla
123
F
FENA
17.12.2016. u 10:25
18
komentara
123

dijeljenja
Kompanija Daimler Benz radnicima dodatno plaća ukoliko rijetko izostaju s posla Foto: EPA
Njemački automobilski koncern Daimler ubuduće će svojim radnicima isplaćivati specijalni bonus ako budu rijetko izostajali s posla zbog zdravstvenih razloga te istovremeno uvodi besplatan zdravstveni pregled u svrhu prevencije i ranog otkrivanja bolesti.
"Dogovorili smo se, uzimajući u obzir sve interese, da uz uvođenje besplatnog sistematskog preventivnog pregleda pristanemo i na isplatu bonusa u slučaju rijetkog odlaska na bolovanje", rekao je predsjednik radničkog savjeta Daimlera Michael Brecht, a prenijeli su njemački mediji.

Daimler će radnicima koji tokom godine nisu izostali s posla zbog bolesti plaćati bonus u iznosu od 200 eura.

Kritičari u ovom programu vide opasnost od skrivanja bolesti kod radnika jer je sad motivacija da se na posao odlazi uprkos narušenom zdravstvenom stanju, porasla.

"Finansijski poticaji mogu radnike navesti na to da unatoč bolesti dolaze na posao. U pojedinim slučajevima to može izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja", rekao je predsjednik Saveza specijalista medicine rada Wolfgang Panter za dnevnik Frankfurter Rundschau.

Daimler je, u usporedbi s ostalim automobilskim tvrtkama, poznat i po visokim godišnjim bonusima koji se određuju prema dobiti tvrtke. Ove godine će radnici Daimlera, prema informacijama Frankfurter Allgemeine Zeitunga, dobiti bonus u iznosu od 5.625 eura.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...