|

Kompanija Carnival kažnjena s 20 miliona dolara jer njeni kruzeri zagađuju okeane

Kompanija Carnival kažnjena s 20 miliona dolara jer njeni kruzeri zagađuju okeane
14
Klix.ba
5.6.2019. u 14:01
15
komentara
14

dijeljenja
Kompanija Carnival kažnjena s 20 miliona dolara jer njeni kruzeri zagađuju okeane
Carnival Corporation je postigao nagodbu s federalnim tužiteljima prema kojoj će najveća kruzer kompanija platiti 20 miliona dolara zbog toga što su njeni kruzeri kontinuirano zagađivali okeane uprkos ranijoj presudi čiji je cilj bio da to prekine.
Američka sutkinja Patricia Seitz je odobrila nagodbu nakon što je direktor Carnivala Arnold Donald priznao odgovornost kompanije za kršenje uvjetne kazne dobijene u prethodnom slučaju.

"Kompanija se izjašnjava krivom. Svjesni smo nedostataka, ovdje sam da formulišem plan kojim ćemo ih ispraviti", izjavio je Donald.

Kompanija je priznala izbacivanje uljnog otpada s kruzera Princess Cruise Lines i prikrivanje tih aktivnosti. Carnival je platio kaznu od 40 miliona dolara te je dobio pet godina uslovne kazne u prethodnom slučaju koja je važila za svih devet njenih brendova koji koriste više od 100 kruzera.

Carnival je tokom uslovne kazne izbacivao "sivu vodu" na zabranjenim mjestima kao što je Glacier Bay National Park na Aljasci te ostatke hrane i plastiku na Bahamima, a to predstavlja ogromnu opasnost po morski život.

Seitz je na ranijem saslušanju prijetila da će zabraniti Carnivalovim kruzerima pristajanje na američku obalu.

Carnival je obećao dodatne provjere, promjenu programa treninga, bolji sistem prijavljivanja kršenja pravila zaštite okoliša i poboljšanje praksi upravljanja otpadom. Rokovi za kreiranje poboljšanog plana i pravljenje drugih promjena su 13. septembar i 9. oktobar, a ukoliko ih kompanija ne ispoštuje. svaki dan kašnjenja će je koštati milion dolara dnevno. Ako se ne ispune planovi za drugi rok, kazne bi mogle porasti na 10 miliona dolara dnevno.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...