Porezi i cenzura
14

Komitet EU usvojio nova pravila koja bi mogla uništiti internet

Klix.ba
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Komitet EU odobrio je dva nova pravila o zaštiti autorskih prava, a za koja aktivisti upozoravaju da mogu uništiti internet kakav poznajemo, javlja Independent.

Dva kontroverzna pravila poznata su kao član 11. i član 13., a oni uvode široke promjene te mijenjanju način na koji web radi.

Član 13. ranije su kritikovali aktivisti koji tvrde da će se od sajtova tražiti da provjeravaju postove koji su protivni bazi podataka o autorskim pravima i uklone one koji su označeni.

Kao primjeri se navode često korištene slike snimljene iz filmova ili TV emisija, a koje bi se morale ukloniti s portala ili internet stranica.

Javnost i stručnjake najviše su uznemirili članovi 11. i 13. prijedloga direktive. Član 13., odgovornost za kontrolu korištenja autorskog sadržaja u potpunosti prebacuje na pojedine internetske stranice, uvodeći pritom ideju automatskog "filtera" sadržaja.

Plaćanjem licence za korištenje antiplagijatorskih programa, svaki bi se internetski ponuđač, čije se poslovanje oslanja na distribuciju autorskog sadržaja, morao obvezati na buduću kontrolu korištenja istog.

Zbog klauzule u spornom članku koja svakoj državi članici kontrolira suverenost u implementaciji direktive, svi bi internetski ponuđači bili prisiljeni svoje poslovanje prilagoditi zakonima svake pojedine članice Evropske unije, što ionako kompliciran i nemoguć proces dovodi do apsurdnog nivoa kompleksnosti, iako je nakana bila pojednostaviti i usaglasiti uslove u cijeloj EU.

Obavezni filteri i porez na poveznice najozbiljnije prijete neprofitnim stranicama od javnog interesa, poput najpopularnije online enciklopedije Wikipedije.

Praksa objavljivanja popularnih priča na društvenim mrežama poput Facebooka i Instagrama mogla bi izgledati potpuno drugačije.

Naime, objavljivanje videosadržaja koji u svojoj pozadini sadrži pjesmu, kao i objavljivanje profilnih slika na kojima pojedinci nose majice omiljenog muzičkog sastava, u kontekstu predložene direktive više neće biti dozvoljeno bez toga da te društvene mreže plate naknadu izvođačima.