Svijet
0

Komisija smatra da ICTY-u treba dopustiti da radi svoj posao u slučaju "vukovarske trojke"

FENA
Evropska komisija smatra da se u slučaju presude "vukovarskoj trojci" treba dopustiti Međunarodnom kaznenom sudu da radi svoj posao, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Komisije Krisztina Nagy.

"Znamo za reakcije u Hrvatskoj na presudu u 'vukovarskom slučaju'. Taj predmet se odnosi na neke užasne ratne zločine i mi suosjećamo sa žrtvama tih zločina. Na presudu od 27. septembra još se može uložiti žalba kroz normalnu sudsku proceduru i mi razumijemo da će glavna tužiteljica ICTY-a uložiti žalbu. Komisija smatra da Sudu treba dopustiti da radi svoj posao", rekla je glasnogovornica Nagy zamoljena da komentira nedavnu razmjenu mišljenja između Hrvatske i Suda o toj presudi, prenijela je Hina.

Hrvatska je sa zaprepaštenjem primila presudu Haškog suda prema kojoj je Miroslav Radić oslobođen, Veselin Šljivančanin dobio pet godina, a Mile Mrkšić 20 godina za zločin na Ovčari u novembru 1991. godine.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader je poslao pismo predsjedniku ICTY-a Faustu Pocaru u kojem je izrazio nezadovoljstvo presudom. Na to je Pocar poslao pismo UN-u u kojem optužuje Hrvatsku da vrši politički pritisak na Sud.