Svijet
0

Komisija Senata ne odobrava Bushovu strategiju

FENA
George Bush; Foto: Reuters
George Bush; Foto: Reuters
Komisija vanjskih poslova američkog Senata usvojila je u srijedu prijedlog rezolucije kojim se osuđuje odluka predsjednika Georgea W. Busha da pošalje nove trupe u Irak, ocijenivši da je "u suprotnosti s nacionalnim interesima Sjedinjenih Američkih Država".

Tekst, usvojen sa dvanaest glasova za i devet protiv, s podrškom republikanca Charlesa Hagela, precizira da bi "SAD trebalo prebaciti na iračku vladu i na iračke snage sigurnosti, u okviru brzo definiranih rokova, odgovornost u domenu unutarnje sigurnosti, okončavajući vjersko nasilje u Iraku"

Izglasan za manje od 24 sata nakon što je predsjednik George W. Bush zatražio od Kongresa da "pruži šansu" njegovoj novoj strategiji, ovaj tekst bi trebao biti razmatran pred Senatom na plenarnoj sjednici iduće sedmice.

Komisija je posebno odbila da se bez izričite dozvole Kongresa prihvati ovaj tekst, usvajajući amandman demokrate Chrisa Dodda kojim se određuje plafon vojnog osoblja na nivou od 16. januara.

Predsjednik komisije, demokrata Joseph Biden je ipak obećao da će komisija uskoro uzeti tekst, nastojeći da primora Bushovu administraciju da odustane od nove strategije za Irak objavljene 10. januara.