Britanska štampa
0

Komisija pozvala Blaira na "rešetanje"

FENA
Tony Blair (Foto: AP)
Tony Blair (Foto: AP)
Londonska štampa najavljuje da će se bivši premijer Tony Blair drugi put pojaviti pred specijalnom komisijom koja istražuje kako je britanska vlada prije sedam godina odlučila da se uključi u vojnu intervenciju u Iraku.

Listovi objašnjavaju da je komisija Blaira ponovo pozvala "na rešetanje" kako bi razjasnila nedosljednosti između verzije događaja koju je on iznio, kada je prvi put odgovarao na pitanja, i onoga što su poslije njega, pred komisijom, rekli drugi svjedoci.

Očekuje se, kako piše u petak The Guardian, da komisija Blairu postavi niz pitanja o tome kada je tačno odlučio i saopćio tadašnjem američkom predsjedniku Georgeu Bushu da će Britanija učestvovati u ratu za zbacivanje Saddama Husseina.

Članovi komisije su imali uvid i u privatne Blairove bilješke o njegovim sastancima s Bushom i valja očekivati da neka od pitanja budu povezana s onim što piše u tim bilješkama.

Komisija je inače tražila dozvolu da dijelove tih bilješki objavi, ali je nije dobila, podsjeća Guardian.

The Independent čitaocima skreće pažnju na to da od drugog Blairovog pojavljivanja pred komisjom ne očekuju ono što nisu dobili ni prilikom prvog - izvinjenje.

Bivši premijer je tada rekao da preuzima odgovornost za ulazak u rat, ali je odbio da se izvini.

Blairovi saradnici su Independentu rekli da se on za ovaj razgovor s istražnom komisijom spremao znatno manje nego prije godinu dana.

Pripreme, dodaje list, nisu poremetile njegove druge obaveze koje zahtijevaju da trči s jednog kraja svijeta na drugi.

Osim što za novac drži govore širom svijeta, Blair je i izaslanik za Bliski istok, specijalni savjetnik investicione banke JP Morgan Chase i švicarske finansijske kompanije Zurich, navodi Independent.