{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija: Nica ne sprečava proširenje

F
23.6.2008. u 18:54
0
1
Komisija: Nica ne sprečava proširenje
0
Komisija: Nica ne sprečava proširenje
Ugovor iz Nice s pravnog stajališta ne predstavlja zapreku za proširenje Evropske unije, a ostalo je stvar političke procjene zemalja članica, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glasnogovornik Evropske komisije Johannes Laitenberger.
"Nisam našao u tekstu Ugovora iz Nice pravnu zabranu za neko buduće proširenje. Ostalo je stvar političke procjene zemalja članica može li se nastaviti s proširenjem, ali pravno gledajući, Ugovor iz Nice nije zapreka za daljnje proširenje", rekao je Laitenberger na konferenciji za novinare odgovarajući na upit može li Hrvatska ući u EU u slučaju da Lisabonski ugovor ne stupi na snagu.

Nakon što su Irci na referendum odbacili Lisabonski ugovor, nekoliko evropskih čelnika, među njima, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, izjavilo je da ne može biti novog proširenja bez reformi europskih institucija.

Te izjave se u diplomatskim krugovima tumače kao pritisak na one zemlje članice koje još nisu ratificirale Lisabonski ugovor da to učine, a ne kao prijetnja kandidatskim zemljama.

Iz Evropske komisije naglašavaju da će nastaviti rad u vezi s pristupnim pregovorima, a da će se paralelno raditi na tome kako bi se našlo rješenje da Lisabonski ugovor stupi na snagu barem do izbora za Evropski parlament u junu sljedeće godine.

U krajnjem slučaju ako Hrvatska, kako se predviđa, završi pregovore do jeseni sljedeće godine, a da u tome trenutku još bude na snazi Ugovor iz Nice, moguće je u taj temeljni dokument unijeti odredbe kako bi se EU-a prilagodila još jednom proširenju.

Prema pravilima EU-a, promjene u Ugovoru dogovaraju se na međuvladinoj konferenciji zemalja članica, a pristupni pregovori s kandidatskim zemljama vode se upravo okviru međuvladinih konferencija, objašnjava izvor iz Evropske komisije.

Čelnici EU-a pozvali su na samitu prošle sedmice na nastavak procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora.

U slučaju da se taj ugovor ratificira u 26 zemalja članica, spekulira se da bi u tom slučaju bilo lakše tražiti od Irske da raspiše novi referendum o Lisabonskom ugovoru, kojemu bi se eventualno dodala deklaracija, kojom bi se mogla umiriti irska javnost i koja bi pružila opravdanje irskoj vladi za raspisivanje novog referendumu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: