Svijet
0

Komisija nastavlja pregovore sa Srbijom o SSP-u 13. juna

FENA
Evropska komisija odlučila je u četvrtak da se sljedeće sedmice obnove pregovori sa Srbijom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji su prekinuti prije više od godinu dana.

U saopćenju Evropske komisije kaže se da je njezin predsjednik Jose Manuel Barroso "pozvao Srbiju da nastavi pregovore o SSP-u 13. juna 2007. godine".

"Pozdravljam napredak koji je Srbija napravila od formiranja nove vlade u saradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Puna saradnja s ICTY-em nije samo međunarodna obaveza, nego i ključni uvjet za put Srbije prema EU-u. Potičem Srbiju da nastavi poboljšavati svoju saradnju s ICTY-em kako bi svi preostali optuženici bili privedeni pravdi i kako bi se na taj način postiglo trajno pomirenje na zapadnom Balkanu", rekao je Barroso u saopćenju.

U saopćenju se navodi i izjava povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji kaže da se konsultirao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte o rezultatima njezine posjete Beogradu, početkom ove sedmice.

"Drago mi je da ona potvrđuje kako je Srbija sada pokazala jasnu privrženost punoj saradnji s ICTY-em, konkretne akcije posljednjih sedmica su to pokazale. U sljedeću srijedu održat ćemo novi krug pregovora o tome važnom sporazumu, koji će donijeti konkretne trgovinske i ekonomske koristi Srbiji. Provedba SSP-a bit će ulaznica Srbije za dobivanje kandidatskog statusa", rekao je Rehn.