Svijet
0

Komemoracija Miloševiću pred oko 50 hiljada ljudi u Beogradu

FENA
U Beogradu je, pred oko 50 hiljada okupljenih na platou ispred Savezne skupštine, u subotu u podne počela komemoracija Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije, koji je umro prošle subote u pritvoru Haškog suda.

Miloševićeve pristalice autobusima su, u organizaciji Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, pristigli iz svih krajeva Srbije, navode beogradski elektronski mediji.

Beogradska BK Televizija, donedavno u vlasništvu srbijanskog tajkuna Bogoljuba Karića, izravno prenosi komemoraciju.

Milorad Vučelić, predsjednik Odbora za pogreb i potpredsjednik Socijalističke partije Srbije, čiji je Milošević bio lider, pročitao je priopćenje Odbora u kojem se navodi da obitelj neće prisustvovati pogrebu "zbog kontroverznih izjava vlasti u Srbiji povodom sigurnosti Miloševićeve obitelji, a naročito zbog prijetnji i ucjena upućenih Mirjani Marković", čime je "obitelj onemogućena doći na pogreb".

Vučelić je, prije nego što je pozvao na minutu šutnje, kazao da je "ovo prava Srbija": "Danas ispraćamo najboljega među nama, oni koji ga napadaju nisu mu ni do članaka", kazao je, na što je okupljena masa uzvratila "Tako je!", da bi nakon održane minute šutnje počela skandirati "Slobo, Slobo".

Komemoracija se nastavlja govorima dužnosnika Socijalističke partije Srbije, a oko 13.30 sati će, kako je najavljeno, organiziranim prijevozom okupljeni krenuti ka Požarevcu, gdje će Milošević, u dvorištu obiteljske kuće, biti pokopan u 15 sati.

U središtu grada promet je zbog održavanja ispraćaja blokiran. Sam skup osiguravaju pripadnici policije.