Emotivni ispraćaj
10

Komemoracija Georgeu Floydu: Gradonačelnik Minneapolisa klečao i plakao pored njegovog sanduka

E. Sk.
Komemoracija Georgeu Floydu, Afroamerikancu čija je smrt potresla cijeli svijet, zvanično je počela na Univerzitetu North Central u Minneapolisu.

Sala u kojoj se odaje počast Floydu premala je za sve one koji su željeli biti na komemoraciji i odati mu počast.

Njegovoj porodici pridružili su se vođa građanskih prava Jesse Jackson, demokratski zamjenik Minnesote Ilhan Omar, Martin Luther King III i senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar, piše CNN.

Al Sharpton, osnivač Nacionalne mreže, također je na komemoraciji i on će uputiti posljednje riječi u čast Floydu. Glumica Tiffany Haddish, komičar Kevin Hart i reper Ludacris također prisustvuju komemoraciji.

Dok sve veći broj ljudi pristiže, najveću pažnju na komemoraciji privukao je gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey koji je kleknuo, a zatim se srušio i zaplakao pored Floydovog sanduka.

Scott Hagan, predsjednik Univerziteta North Central u Minneapolisu, najavio je otvaranje memorijalne stipendije Georgea Floyda. Rekao je da je već primio preko 52.000 dolara doprinosa.

"Sada izazivam svakog predsjednika univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama da osnuje svoj vlastiti memorijalni fond George Floyd. Vrijeme je da uložimo kao nikad do sada u novu generaciju mladih crnaca Amerikanaca koji su spremni da preuzmu vodstvo nad našom državom", poručio je.

U završnoj autopsiji navodi se da je Floyd bio srčani bolesnik i da je patio od visokog pritiska te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

"Koronavirus nije ubio Georgea Floyda. Želim to jasno očitovati. Druga pandemija s kojom smo u Americi previše poznati, pandemija rasizma i diskriminacije ubila ga je", kazao je Benjamin Crump, advokat porodice Floyd.

On je kazao da će trebati ujedinjeni napori kako bi se dobila pravda za Floyda.