Gabi Aškenazi
0

Komandosi ispalili preko 300 metaka na turskom brodu

FENA
Gabi Aškenazi
Gabi Aškenazi
Načelnik izraelskog Generalštaba general Gabi Aškenazi izjavio je da su izraelski mornarički komandosi ispalili 308 metaka da bi se suprotstavili putnicima kada su upali na konvoj brodova koji su 31. maja nosili pomoć blokiranom palestinskom pojasu Gaze.

Putnici su ih napali smrtonosnim oružjem, uključujući i otetu mašinku "uzi", precizirao je general Aškenazi drugi put svjedočeći pred izraelskom komisijom za istragu incidenta u kome je poginulo devet Turaka, propalestinskih aktivsta.

General je smrt putnika na brodu "Mavi Marmara" označio neizbježnom, objasnivši da su komandosi imali opremu za rasturanje nereda, ali su ubrzo počeli da ispaljuju prave metke jer bi u protivnom bilo više žrtava.

Od svih ispaljenih metaka, 70 je imalo za cilj da nanese povredu, a ostali su bili pucnji upozorenja, rekao je Rojtersu jedan neimenovani Aškenazijev pomoćnik.

Te brojke se poklapaju s nalazima turskih forenzičara koji su rekli da su poginuli pogođeni 30 puta, a da je još 24 putnika ranjeno.

"Oni koji postavljaju pitanja (o taktici) trebalo bi da predlože alternativno rješenje," primjetio je Aškenazi.

Turski brod je zajedno sa još pet brodova pokušao da probije izraelsku blokadu pojasa Gaze koji kontroliše radikalni islamistički pokret Hamas.

Turska traži izvinjenje i kompenzacije za porodice žrtava i smatra da izraelska komisija za istragu nije mjerodavna, prenose agencije.