U tajnosti
4

Komandanti nekoliko arapskih vojski u Bahreinu održali sastanak sa šefom vojske Izraela

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Načelnik štaba IDF-a general-pukovnik Herzi Halevi sastao se prošle sedmice u Bahreinu s kolegama iz nekoliko arapskih vojski kako bi razgovarali o regionalnoj sigurnosnoj saradnji, prema izvještajima Walla i Axiosa.

U glavnom gradu Bahreina, Manami, sastao se s generalima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Saudijske Arabije i Egipta, izvijestila su Axios dva izvora koja su izravno upoznata sa sastankom.

Sastanak je održan pod pokroviteljstvom komandanta Centralne komande SAD-a generala Erika Kurille. Zbog regionalne i političke osjetljivosti oko rata u Gazi, o njemu se nije govorilo i nije javno objavljen.

U izvještaju Walla stoji da je sastanak znak da se vojni dijalog i saradnja između Izraela i arapskih zemalja nastavlja u okviru Centralne komande SAD-a unatoč javnim kritikama i oštrim osudama operacija IDF-a u Gazi od strane zemalja regije. .

Axios je izvijestio da ni IDF ni CENTCOM nisu odgovorili na pitanja o sastanku.

U izvještaju se navodi kako su američki dužnosnici rekli da im je saradnja s arapskim zemljama i Izraelom omogućila prikupljanje informacija o iranskom napadu projektilima i dronovima na Izrael sredinom aprila.