Svijet
21

Komandant ukrajinske mornarice prešao na rusku stranu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Komandant ukrajinske mornarice Denis Berezovski priklonio se danas proruskim vlastima u Krimu, dan nakon što ga je na to mjesto postavio vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov.

Berezovski je u televizijskom obraćanju iz krimskog sjedišta Ruske crnomorske flote poručio da se zakleo na vjernost narodu Krima, prenio je AP.

"Ja, Denis Berezovski zaklinjem se na vjernost narodu Krima i preuzimam na sebe obavezu da ga štitim, kao što propisuje zakon", izjavio je Berezovski, a prenosi Glas Rusije. Nakon ovog čina Ukrajina je Berezovskog optužila za veleizdaju. Ukrajinski zvaničnici su istakli da će Berezovski biti otpušten, a da će na njegovo mjesto biti postavljen drugi čovjek, prenio je The Guardian.

Ukrajinska Autonomna Republika Krim potvrdila je danas da je većina ukrajinskih vojnih jedinica stacioniranih na Krimskom poluostrvu izrazila podršku legitimno izabranim proruskim vlastima.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane negiralo je ranije izvještaje ruskih medija o mirnom preuzimanju vojnih jedinica od snaga lojalnih krimskoj vladi, izvještava RIA Novosti.

Krimske vlasti, međutim, danas su istakle da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga "bez ijednog ispaljenog metka", upozoravajući komandante nekoliko jedinica koje su ostale vjerne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

"Upozoravam komandante koji primoravaju svoje potčinjene da preduzimaju nelegalne akcije, da će biti kažnjeni prema postojećim zakonima", navodi se u saopćenju krimskog premijera Sergeja Aksenova.

Krimska vlada je prethodno saopćila da je desetak vojnih brodova ukrajinske mornarice napustilo pomorsku bazu u Sevastopolju, očigledno po naređenju iz Kijeva, prenosi Tanjug.