Svijet
8

Komandant Hezbolaha Mustafa Amine Badreddine ubijen u Siriji

Klix.ba
Mustafa Amine Badreddine
Mustafa Amine Badreddine
Istaknuti komandant šiitske militantne organizacije Hezbolah Mustafa Amine Badreddine poginuo je u eksploziji koja se dogodila u blizini aerodroma u Damasku, saopćio je Hezbolah putem svoje internet-stranice.

Za pogibiju Bedreddinea Hezbolah krivi Izrael. Komandant pomenute organizacije je optužen za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja u Bejrutu 2005. godine.

Libanska televizija Mayadeen TV je ranije objavila da je Bedreddine poginuo u izraelskomzračnom napadu, a izraelski zvaničnici se još uvijek nisu oglasili.

"Učestvovao je u većini operacija islamskog otpora od 1982. godine. Istraga će otkriti detalje eksplozije, kao i da li je rezultat zračnog napada, projektila ili artiljerijskog napada. Rezultati istrage će biti uskoro objavljeni", sasopćio je Hezbolah.

Bedreddine je rođen 1961. godine i bio je istaknuti komandant Hezbolaha. Njegov zet je Imad Mughniyeh, koji je bio komandant do 2008. godine, kada je poginuo u bombaškom napadu u Damasku. Bedreddine je bio i savjetnik vođi Hezbolaha Hassanu Nasrallahu.