Svijet
0

Komandant čiji su vojnici pucali na Malalu postao novi vođa pakistanskih talibana

Klix.ba
Nemilosrdni komandant, čiji su vojnici okrivljeni za pucanje na učenicu Malalu Yousafzai, imenovan je novim vođom pakistanskih talibana.

Maulana Fazlullah, poznat i kao "Radio Mullah", zbog svojih vatrenih poruka u eteru, naslijedio je Hakimullaha Mehsuda, ubijenog u napadu američke bespilotne letjelice.

"Nakon odgovarajućih konsultacija i uzajamnog razumijevanja, izabrali smo višeg komandanta Maulanu Fazlullaha za svog novog vođu. On će voditi sve militantne grupe koje djeluju u okviru Tehrik-e-Talibana u Pakistanu", rekao je talibanski glasnogovornik Shahidullah Shahid.

Shahid je dodao i da militanti neće pregovarati o miru u Pakistanu te da je šeik Khalid Haqqani izabran za zamjenika vođe.

Pakistanski talibani krive se za smrt najmanje 40 hiljada civila i pet hiljada vojnika u svojoj desetogodišnjoj pobuni protiv vlade. Grupa je poznata i po podršci afganistanskim talibanima.

Fazlullah (39) je komandovao snagama u oblasti Swat, na sjeveru Pakistana, koja je naredila zatvaranje svih ženskih škola. Na pakistansku učenicu, Malalu Yousafzai, talibani su pucali te joj prijetili smrću zbog njenog zalaganja za obrazovanje djevojčica u Pakistanu. Malala nije dobila Nobelovu nagradu za mir, iako je, prema mišljenju mnogih, bila favorit.