Oteti i ubijeni
0

Kolumbijski nogometaši pronađeni mrtvi u Venecueli

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 10 igrača jednoga amaterskog kolumbijskog nogometnog tima, koji su prije dvije sedmice oteti u Vencecueli, pronađeno je mrtvima, saopćili su u nedjelju venecuelanski dužnosnici.

Kolumbijski igrači, oteti 11. oktobra, pronađeni su s prostrijelnim ranama u različitim dijelovima države Tahira, na zapadu zemlje, izjavio je potpredsjednik Venecuele Ramon Carisales.

Jedan od 12 otetih je pronađen živ, dok se jedan vodi kao nestao, prenio je Reuters.

Carisales je rekao da se smrt nogometaša može dovesti u vezu s unutarnjim sukobom u Kolumbiji, ali nije otkrio druge detalje.

Otmice i oružane pljačke česte su na obje strane granice, gdje djeluju kolumbijske gerilske skupine, paravojne milicije i kriminalne bande.

Najnovija ubistva dodatno kompliciraju krhke odnose dvaju susjeda u Južnoj Americi.

Caracas je prekinuo diplomatske odnose i sveo na minimum trgovinsku razmjenu s Kolumbijom početkom godine, nakon prihvaćanja te države da na njenom teritoriju budu raspoređene američke vojne baze.

Bogota je jedan od glavnih saveznika Sjedinjenih Američkih Država u regiji, dok je vencuelanski predsjednik Hugo Chavez jedan od najglasnijih kritičara Washingtona, navela je britanska agencija.