Svijet
0

Kolumbijske vlasti objavile snimke talaca koje drži FARC

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kolumbijski zvaničnici u petak su objavili nedavno zaplijenjene snimke talaca koje drže pobunjenici, među kojima i trojicu američkih zaštitara i bivšu predsjedničku kandidatkinju - prikazujući prve slike koje pružaju dokaz kako je moguće da su taoci još živi.

Visoki komersar za mir Luis Carlos Restrepo izjavio je da su snimci zaplijenjeni nakon hapšenja trojice sumnjivih članova Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, poznatih kao FARC, u četvrtak navečer, javio je AP.

Vlada je saopćila da je također pronašla niz pisama očigledno pisanih od talaca, uključujući i navodni testament američkog zaštitara Thomasa Howesa.

Nalazi su uslijedili nekoliko dana nakon što su pripadnici FARC-a žestoko kritikovani što nisu pružili takozvani "dokaz života" tokom nedavnog posredovanja venecuelanskog predsjednika Huge Chaveza, koji je tražio taj dokaz od gerilaca.

Snimci, koji su prikazani na konferenciji za novinare bez zvuka, prikazali su izuzetno mršavu Ingrid Betancourt, francusko-kolumbijsku političarku, u lancima i s džunglom u pozadini.

Na snimku, Batancourt, koja je oteta dok je vodila predizbornu kampanju za kolumbijskog predsjednika u 2002., imala je dugu kosu i zurila je tupo u tlo. Nikakvi njeni snimci nisu objavljeni od 2003.

"Dokaz života Ingrid Betancourt do koga su došle kolumbijske vlasti velika je vijest: to je prvi dokaz života u više od četiri godine", izjavio je David Martinon, portparol francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Vlada je saopćila da snimak Betancourt nosi datum 24. oktobra 2007. Snimak Amerikanaca nosi datum 1. januara 2007. Oteti kolumbijski vojnik, koji se pojavio na istom snimku, izjavio je međutim, da je snimak napravljen 23. oktobra.

Amerikance Howes, Keith Stansell i Marca Gonsalvesa oteo je FARC nakon što im se avion srušio u Kolumbiji u 2003.

Na snimku, svaki Amerikanac stajao je pred kamerom, također ispred džungle, izgledajući umorno. Pobunjenici nisu objavili nikakve njihove snimke od 2003. Američka ambasada u Bogoti nazvala je trojicu Amerikanca najduže držanim američkim taocima koji su trenutno u zarobljeništvu.

FARC, koji koristi otmice kao način prikupljanja novca i pritiska na vladu, ponudio je oslobađanje tih i ostalih talaca u zamjenu za oslobađanje stotina pobunjenika iz kolumbijskih i američkih zatvora. Neki taoci skoro deceniju pate u zatočeništvu FARC-a.