Svijet
0

Kolumbija traži pomoć za obračun s ekstremistima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Kolumbije Alvaro Uribe pozvao je članice Generalna skupštine Organizacije američkih država da pomognu njegovoj zemlji da zaustavi nasilje pobunjenika koji su uključeni i u trgovinu drogom, što je jedan od velikih problema regije. Riječ je, prije svega, o ekstremno ljevičarskoj organizaciji Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), koju vlast u Bogoti smatra terorističkom grupom i apeluje na ostale zemlje da se ne libe da je tako tretiraju.

"Jedina stvar koju mi želimo jeste da nam pomognete da živimo kao vi", rekao je Uribe sinoć, na kraju prvog dana rada skupštine, koja bi danas trebalo da se završi, prenijele su novinske agencije.

Kolumbijske vlasti su početkom marta, tokom akcije protiv pripadnika FARC-a, prodrle na teritoriju Ekvadora, što je dovelo da ozbiljnog zaoštravanja između dvije zemlje.

Tom prilikom su, kako je objavljeno u Bogoti, nađeni dokumenti koji ukazuju na vezu između FARC-a i ljevičarskih vlada u Ekvadoru i Venecueli.

Organizacija američkih država nije se miješala u spor između Kolumbije i Ekvadora zbog toga što - kako je istaknuto na skupštini - nijedna strana to nije tražila.

Skupu, koji se održava u drugom po veličini kolumbijskom gradu Medeljinu, jučer se obratio i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je zatražio podršku članica ove organizacija inicijativi Beograda da se na Generalnoj skupštini UN-a u septembru zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova, prenio je Tanjug.