{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolumbija: Taoci pušteni poslije više od 10 godina

S
SRNA
3.4.2012. u 08:06
1
1
Kolumbija: Taoci pušteni poslije više od 10 godina
1
Kolumbija: Taoci pušteni poslije više od 10 godina
Kolumbijske Revolucionarne oružane snage (FARC) oslobodile su deset pripadnika snaga bezbjednosti koje su držale u zatočeništvu u džungli više od deset godina, što je posljednja grupa talaca koja je korištena za vršenje pritiska na vlasti.
Četiri vojnika i šest policajaca predati su u ruke humanitarnoj misiji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, a FARK navodi da je riječ o "mirovnom gestu".

Pobunjenici su oslobodili taoce u džungli na jugu Kolumbije, a Brazil je poslao helikopter koji uh je prebacio na sigurno.

Jedan vojnik izašao je iz letjelice sa kolumbijskom zastavom. Svi bivši taoci nosili su stvari u plastičnim kesama, a jedan je sa sobom imao malo prase, koje mu je, kako se pretpostavlja, bilo ljubimac u džungli.

Oslobođeni muškarci izgledali su uhranjeno i dobrog zdravlja.

"Žrtvama pobunjeničke netolerancije i okrutnosti, vojnicima i policajcima Kolumbije, želim dobrodošlicu u slobodu", rekao je predsjednik Huan Manuel Santos u obraćanju iz predsjedničke palate.

Ovaj potez pobunjenika mogao bi da znači da su oni spremni za razgovore o okončanju najduže oružane pobune u latinskoj Americi, poslije 50 godina ubijanja i uništavanja ekonomske infrastrukture.

Vjeruje se da FARC u svojim rukama drži još oko 700 civilnih talaca, zbog čega mnogi sumnjaju da je grupa spremna da položi oružje.

Predsjednik Santos, koji je izložen pritisku da okonča konflikt, zatražio je da FARC oslobodi sve zatvorenike i prekine napade na civilne i vojne mete prije početka bilo kakvih mirovnih pregovora.

Deset muškaraca koji su juče oslobođeni zarobljeni su krajem devedesetih, kada je FARC bio na vrhuncu moći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: