Svijet
0

Kolumbija: Spekulacije o smrti Manuela Marulanda, komandanta FARK-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kolumbijska vojska je saopćila da je komandant pobunjeničke ljevičarske grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) Manuel Marulanda umro.

Nacionalni magazin "Semana" izvijestio je prethodno, pozivajući se na ministra odbrane Kolumbije Juana Manuela Santosa, da je Marulanda (77) umro od srčanog udara 26. marta, poslije zračnih napada kolumbijskih snaga, podsjetio je radio BBC.

Ministar Santos je rekao da je vlada u Bogoti od jednog pouzdanog izvora dobila informaciju o smrti vođe FARK.

Načelnik združenog generalštaba, admiral David Rene Moreno, izjavio je da među pobunjenicima kruži priča da je Marulanda umro od srčanog napada i da je za njegovog nasljednika izabran Alfonso Cano.

"Bez obzira na to da li je Marulanda poginuo u bombardovanju ili je umro prirodnom smrću, to bi mogao da bude najteži udarac terorističkoj grupi koja njemu treba da zahvali za svoje jedinstvo", rekao je admiral Moreno.

Pobunjenička grupa zasad nije potvrdila navode o Marulandinom smrti, o kojoj je i ranije bilo izvještaja i demantija.

Marulanda, čije je pravo ime Pedro Antonio Marin, predvodio je FARK od osnivanja 1964. Već duže vrijeme se spekuliralo o njegovom lošem zdravstvenom stanju, a neki mediji su čak izvijestili da boluje od raka prostate.

BBC ocenjuje su da bi Marulandina smrt, ukoliko bude potvrđena, mogla da znači kraj FARK-a. Smatra se, naime, da je pobunjenički pokret u najtežem periodu u posljednje 44 godine pošto je izgubio dva glavna komandanta, dok se nekoliko njih predalo vlastima.

Predsjednik Kolumbije Alvaro Uribe izjavio je, u međuvremenu, da su neki pobunjenici spremni da se predaju i da izruče taoce.

Desničarski predsjednik Uribe je naveo da je nekoliko lidera FARK stupilo s njim u kontakt i da su mu rekli da su spremni da predaju taoce, uključujući bivšeg predsjedničkog kandidata Ingrid Betancourt, koja je u zatočeništvu od 2002, kao i da odustanu od gerilske borbe ukoliko im bude garantirana sloboda. Uribe je, međutim, upozorio da su neki od komandanata FARK odlučni da nastave borbu.

FARK, najveća pobunjenička grupa u Južnoj Americi, zvanično je formirana 1964. kada je objavio da će se oružanim putem boriti za osvajanje vlasti u Kolumbiji.

U sukobu kolumbijske vlade sa ljevičarškim pobunjenicima do sada je život izgubilo više desetina hiljada ljudi.

Pored FARK, u Kolumbiji je 1965. formirana manja pobunjenička grupa Nacionalna oslobodilačka armija, a njene vođe bile su inspirirane primjerom kubanskih revolucionara.