Svijet
0

Kolumbija neće da Chavez pregovara s FARC-om

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kolumbija je odlučila da venecuelanski predsjednik Hugo Chavez ne bude posrednik u pregovorima s gerilskim Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC) o oslobađanju nekoliko talaca, uključujući bivšu kolumbijsku predsjedničku kandidatkinju Ingrid Betancourt.

"Predsjednik (Uribe) je odlučio da okonča posredovanje", saopćeno je iz kabineta predsjednika Kolumbije Alvara Uribea.

Odluka zvanične Bogote došla je dan kasnije nakon što je Chavez razgovarao s vojnim kolumbijskim zapovjednikom o tome, iako mu je Uribe zabranio da direktno razgovara s vojnim zvaničnicima o pregovorima s FARC-om, saopćio je glasnogovornik kolumbijske vojske Cezar Mauricio Velasquez.

Velasquez nije želio kazati zašto je Uribe zahtijevao od Chaveza da ne razgovara s kolumbijskim vojnim zvaničnicima o oslobađanju talaca, prenio je AP.

FARC kao taoce drži nekoliko desetaka političara, među kojima se nalazi i kolumbijska senatorica Ingrid Betancourt, koja je oteta 2002. godine tokom predsjedničke kampanje.

Ta ljevičarska gerilska grupa, koja svoje aktivnosti finansira novcem od trgovine kokainom, uvjetuje puštanje na slobodu talaca oslobađanjem iz zatvora oko 500 gerilaca, dok predsjednik Uribe ne želi s gerilcima pregovarati.

Venecuelanski predsjednik Chavez pojavio se kao pregovarač zato što su pobunjenici izrazili naklonost prema njegovoj ljevičarskoj politici.