Svijet
0

Kolumbija: Dokumenti pokazuju veze FARC-a s ekvadorskim predsjednikom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kolumbija je saopćila kako su dokumenti pronađeni u logoru u Ekvadoru gdje su kolmbijske snage ubile gerilskog čelnika pokazali veze između pobunjenika FARC-a i ekvadorskog predsjednika Rafaela Correje, uključujući kontakte s njegovom vladom o političkim prijedlozima.

Zapovjednik marksističkog FARC-a Raul Reyes ubijen je u Ekvadoru u operaciji kolumbijske vojske koja je potaknula napetosti između Kolumbije i njezinih susjeda Venecuele i Ekvadora.

Policijski zapovjednik general Oscar Naranjo rekao je kako su dokumenti pronađeni u računalima koja su pripadala Reyesu pokazali kontakte između Correjinog vladinog ministra i zapovjednika FARC-a kako bi razgovarali o političkim prijedlozima i projektima na granici.

"Pitanja koja potiču ovi dokumenti traže konkretne odgovore", rekao je Naranjo. "Koje je stanje odnosa između ekvadorske vlade i terorističke skupine kao što je FARC?"

Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe često optužuje FARC da koristi venecuelanski i ekvadorski teritorij kao sigurno sklonište pred vojnim napadima.

Napad je doveo do diplomatske krize, a Ekvador i Venecuela su poslali vojne snage na svoje granice s Kolumbijom.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je također zapovijedio zatvaranje venecuelanske ambasade u Kolumbiji i povlačenje svoga diplomatskog osoblja, upozorivši da bi akcije Kolumbije mogle izazvati rat u Južnoj Americi.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa, bliski saveznik antiamerički raspoloženog ljevičara Chaveza, protjerao je kolumbijskog ambasadora i povukao svoga iz Bogote u protestu protiv, kako je rekao, namjernog kršenja suverenosti njegove zemlje.

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Fernando Araujo je rekao u televizijski prenošenoj izjavi kako je kolumbijskim snagama bilo nužno potrebno ući na ekvadorski teritorij tokom napada.

Kolumbijske snage ubile su Reyesa u subotu u napadu na logor u prašumi u Ekvadoru, zadavši težak udarac najstarijoj gerili u Latinskoj Americi.

Chavez, koji je upozorio da bi slična operacija u Venecueli bila razlog za rat, zaprijetio je da će poslati ruske lovce u američkog saveznika Kolumbiju ukoliko bi njezine snage izvršile napad također i unutar njegove zemlje.

Washington, koji podržava Uribeovu borbu protiv pobunjenika najvećom vojnom pomoći izvan Bliskog istoka, prenosi Hina, rekao je kako prati razvoj događaja nakon Chavezove "čudne reakcije".